Magazin Godine Zdravlje

Bol nije deo starenja (8): Ne zaustavljajte se!

Uobičajena reakcija na pojavu bola jeste neaktivnost, što stručnjaci nazivaju “savetom same bolesti”, zato što posledice neaktivnosti vode ka dodatnim problemima kod starih. 

Artritisni bol je najčešći među starima koji žive u svojim domovima. Uobičajena reakcija na pojavu bola jeste neaktivnost, što stručnjaci nazivaju “savetom same bolesti”, zato što posledice neaktivnosti vode ka dodatnim problemima kod starih.

Zato oni preporučuju da stari pokušaju da nastave sa svakodnevnim aktivnostima, uprkos tegobama, kako bi izbegli moguća pogoršanja zdravstvenog stanja koja su posledica manje pokretljivosti.

Ukoliko ste starija osoba, ili se starate o starijoj osobi, postarajte se da prilikom svake posete lekaru, na njegovo pitanje o bolu (učestalosti, trajanju, intezitetu), odgovorite što preciznije moguće, a zatim se posvetite rešavanju problema.

Stručnjaci podvlače da svaka osoba, bez obzira na godine, ima pravo da bude oslobođena bola ukoliko je to izvodljivo.

Napomena: Pronađi linkove za nastavak teksta ovde ili klikom sliku pored.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija