Početna Magazin Godine Ekonomija Banke u Srbiji: Niže kamate na sve dinarske kredite

Banke u Srbiji: Niže kamate na sve dinarske kredite

Banke u Srbiji ovih dana najavljuju ozbiljniji pad kamata na sve vrste kredita u dinarima, i to nekoliko dana nakon što su prepolovile kamate na štednju i snizile kamate na dozvoljeni minus.

Naime, kamate za dinarske kredite sada iznose i preko 30 odsto godišnje pa banci na kraju vrati skoro dvostruko više! Tako se, na primer, za keš pozajmicu od 100.000 dinara za pet godina plati skoro 180.000 dinara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sada bankari najavljuju jasno pravljenje razlike između loših i dobrih klijenata, zbog čega uslovi kreditiranja neće biti isti za sve. – Klijenti koji redovno izmiruju obaveze, imaju dobre bilanse, dobro upravljaju svojom imovinom i biznisom, imaće drastično niže kamate u odnosu na ostale.

Dinarski krediti zavise dominantno od referentne kamatne stope koja je 9,5 odsto, tako da ovde uvek ima prostora za smanjenje kamata jer ona uvek prati tu kamatnu stopu NBS. Mislim da za evro kredite nema prostora za smanjenje kamata. Ali, to zavisi od politike koja dolazi spolja, od Evropske centralne banke.

U prethodnoj godini najtraženiji su bili upravo kratkoročni zajmovi u domaćoj valuti, jer za njih nisu potrebni ni depozit niti učešće. Banke su odobrile oko 190 milijardi dinara gotovinskih i nešto više od 38 milijardi potrošačkih pozajmica, kažu sagovornici Blica.