Početna Magazin Godine Bol nije deo starenja (5): Problemi za efikasnu terapiju

Bol nije deo starenja (5): Problemi za efikasnu terapiju

Sa godinama prirodno opadaju funkcije bubrega i jetre, tako da se toksične nus-pojave mogu umanjiti korišćenjem manjih doza lekova protiv bolova. 

Jednom kada se utvrdi prisustvo bola kod starijih, sledeći izazov jeste pravilan tretman. Kao i deca, medicinski rečeno, stari nisu „mali odrasli“, oni nisu prosto „izgužvane“ verzije sebe iz mladosti. Promene u sastavu tela, funkcije organa i metabolizma utiču na to kako stari reaguju na lekove.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sa godinama prirodno opadaju funkcije bubrega i jetre, tako da se toksične nus-pojave mogu umanjiti korišćenjem manjih doza lekova protiv bolova. Snažni analgetici, kao što su opijati u standardnim dozama, mogu se taložiti u krvi starijih osoba, stvarajući simptome nalik na konfuziju ili demenciju.

Sa druge strane, oralno uzimanje lekova može biti teško ako ima manje pljuvačke, ako osoba ima problem sa gutanjem, ili ako je došlo do smanjenja stomačnih kiselina što vodi do smanjenja apsorpcije.

Napomena: Pronađi linkove za nastavak teksta ovde ili klikom sliku pored.

Zato odgovarajući lek mora biti odabran imajući u vidu njegove moguće propratne efekte, interakciju sa drugim lekovima, i njegove effekte na druge zdravstvene probleme pacijenta. Stručnjaci kažu da nesteroidni lekovi protiv zapaljenja (Nsaids) moraju biti korišćenji veoma obazrivo kod starih osoba jer postoji povećan rizik od poremećaja gastrointestijalnog trakta, krvarenja i oštećenja bubrega.