Magazin Godine Zdravlje

Bol nije deo starenja (5): Problemi za efikasnu terapiju

Sa godinama prirodno opadaju funkcije bubrega i jetre, tako da se toksične nus-pojave mogu umanjiti korišćenjem manjih doza lekova protiv bolova. 

Jednom kada se utvrdi prisustvo bola kod starijih, sledeći izazov jeste pravilan tretman. Kao i deca, medicinski rečeno, stari nisu “mali odrasli”, oni nisu prosto “izgužvane” verzije sebe iz mladosti. Promene u sastavu tela, funkcije organa i metabolizma utiču na to kako stari reaguju na lekove.

Sa godinama prirodno opadaju funkcije bubrega i jetre, tako da se toksične nus-pojave mogu umanjiti korišćenjem manjih doza lekova protiv bolova. Snažni analgetici, kao što su opijati u standardnim dozama, mogu se taložiti u krvi starijih osoba, stvarajući simptome nalik na konfuziju ili demenciju.

Sa druge strane, oralno uzimanje lekova može biti teško ako ima manje pljuvačke, ako osoba ima problem sa gutanjem, ili ako je došlo do smanjenja stomačnih kiselina što vodi do smanjenja apsorpcije.

Napomena: Pronađi linkove za nastavak teksta ovde ili klikom sliku pored.

Zato odgovarajući lek mora biti odabran imajući u vidu njegove moguće propratne efekte, interakciju sa drugim lekovima, i njegove effekte na druge zdravstvene probleme pacijenta. Stručnjaci kažu da nesteroidni lekovi protiv zapaljenja (Nsaids) moraju biti korišćenji veoma obazrivo kod starih osoba jer postoji povećan rizik od poremećaja gastrointestijalnog trakta, krvarenja i oštećenja bubrega.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija