Početna Magazin Godine Manje laži na ambalaži

Manje laži na ambalaži

Usvajanjem novog pravilnika o nutritivnim i zdravstvenim izjavama proizvođačima hrane daje stroge smernice i spisak poruka koje će smeti da stave na ambalažu. 

Novi pravilnik o nutritivnim i zdravstvenim izjavama proizvođačima hrane daje stroge smernice i spisak poruka koje će smeti da stave na ambalažu. Evropskoj agenciji za bezbednost hrane prijavljeno je 44.000, a odobreno je samo 230 zdravstvenih tvrdnji.

– Proizvođač koji poželi da stavi zdravstvenu izjavu na proizvod moraće izjavu da prepiše iz novog pravilnika. To su izjave koje se već koriste u EU. Proizvođač će sliku ambalaže proizvoda i hemijsku analizu dostaviti Ministarstvu zdravlja na odobravanje – objašnjava dr Danica Zarić, član radne grupe za izradu Pravilnika.

Rezultat će biti manje atraktivne, ali preciznije tvrdnje na ambalaži. Na primer,  za vitamin D, umesto “podstiče rast dece“, pisaće: „vitamin D doprinosi normalnom rastu i razvoju kostiju dece”, i to samo ako proizvod sadrži minimum 15 odsto dnevnih potreba ovog vitamina na 100 grama proizvoda.

Predstavnica Zavoda za javno zdravlje Hrvatske Lea Polak navela je primer iz prakse u kom je jedan proizvođač krompira morao da ukloni natpis “sadrži vitamina C kao dve jabuke”, jer ne postoji mera koliko vitamina C ima u dve jabuke.

– Neće biti dozvoljena ni ilustracija srca na ambalaži, koja sugeriše pozitivan uticaj namirnice na kardiovaskularni sistem, kao ni reklama koja slikom upućuje na tako nešto, osim ako je takva tvrdnja odobrena na osnovu medicinskih dokaza – kaže za “Blic“ dr Ivan Stanković, predsednik radne grupe za izradu ovog propisa.