Magazin Godine Zdravlje

Bol nije deo starenja (3): Obratite se lekaru

Džejn Brodi navodi i primer gospodina od 75 godina koji je pokušao bol u ramenu da leči ibuprofenom, masažom i vežbama u teretani.

Međutim, to nije uspelo pa se obratio lekaru. U međuvremenu se stanje i pogoršalo, te su ga sada bolela i ramena i kolena, i to toliko, da je jedva mogao da ustane iz kreveta i da se obuče ujutru.

Ubrzo je stigla i dijagnoza – reumatička polimialgija (polymyalgia rheumatica). Prepisani su mu steroidi, relaksanti za opuštanje mišića i sredstvo protiv bolova sa dugotrajnim dejstvom, i sve to uz fizikalnu terapiju.

Ubrzo se vratio u teretanu, i postepeno pojačavao svoje vežbanje. Uskoro je smanjio i upotrebu medikamenata, i istovremeno povećao pokretljivost i kondiciju u ramenima.

Napomena: Pronađi linkove za nastavak teksta ovde ili klikom sliku pored.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija