Magazin Godine Zdravlje

Bol nije deo starenja (2): Bol skraćuje život

Netretiran, ili loše tretiran bol povećava smrtnost jer umanjuje mogućnost vežbe, pravilne ishrane i održavanja društvenih veza.

Uporan bol vodi do nepokretljivosti, depresije, problema sa spavanjem, gubitka apetita i izolacije osobe, što dalje vodi ka komplikacijama (i većoj ceni) lečenja.

Čak 60 odsto starijih koji žive u svojim domovima oseća bol neke vrste, odnosno, čak 80 odsto onih u domovima za stare.

U studiji koju je sproveo jedan tim negovatelja, od 124 starije osobe (mahom od 71 do 90 godina), koji žive u svom domu u Novoj Karolini, samo 10 njih je prijavilo da oseća bol tokom meseca koji je prethodio studiji.

Uzroci bola bili su od artritisa do hronočnih oboljenja. Međutim, i na ovo se može uticati jer savremena medicina poznaje skoro potpuno bezbedne i efikasne tretmane za ublažavanje bola. 

Napomena: Pronađi linkove za nastavak teksta ovde ili klikom sliku pored.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija