Magazin Godine Zdravlje

Bol nije deo starenja (1): Stariji upornije trpe bol

– Dobra vest je da se stariji bolje bore sa bolom, ali je loša vest da to čine smanjujući pokretljivost i prihvatajući bol kao posledicu starenja…

– Moji prijatelji i ja, već u dobrim godinama, često se šalimo da, “ako te ništa ne boli, mora da si mrtav”. Međutim, stručnjaci tvrde da bol nije sastavni deo starosti i da ga ne treba ignorisati – piše Džejn Brodi za blog Njujork Tajmsa.

Studije ukazuju da se stariji pacijenti ređe žale na bol svojim lekarima nego oni mlađi. Umesto toga, oni trpe iako bol utiče na kvalitet njihovog života.

– Dobra vest je da se stariji bolje bore sa bolom, ali je loša vest da to čine smanjujući pokretljivost i prihvatajući bol kao posledicu starenja – kaže dr Brus Ferel, gerijatar sa Univerziteta u Los Anđelesu i dodaje:

– Nažalost, ovo vodi do začaranog kruga smanjenja funkcionalnosti, slabljenja opšteg zdravstvenog stanja, i nemara prema izlečivim stanjima, što dovodi do nepotrebne patnje.

Napomena: Pronađi linkove za nastavak teksta ovde.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija