Početna Magazin Godine Društvo Polovina mladih nema posao a četvrtina ne uči

Polovina mladih nema posao a četvrtina ne uči

Polovina mladih nema posao a četvrtina ne uči

U Srbiji polovina mladih od 15 do 24 godine nema posao, a 25,1% njih ne ide ni u školu, kažu podaci Ministarstva omladine i sporta. To je duplo lošije od stanja u Evropskoj uniji.

U zemljama EU 23% mladih je nezaposleno, od čega 13% nije nastavilo školovanje niti pohađa dodatne obuke i kurseve. Istovremeno, u Srbiji je za poslednjih pet godina za četvrtinu porastao broj maloletnih lica koja su počinila krivična dela.

– Rešenje jeste uvođenje obavezne srednje škole. Međutim, za to je neophodno da se promeni Ustav, po kom je samo osmogodišnje osnovno obrazovanje besplatno i obavezno – kaže prof. dr Ivan Ivić, jedan od naših najvećih autoriteta u obrazovanju, i dodaje da škola sigurno igra i ulogu socijalnog amortizera jer mlade sklanja sa ulice.

Drugi problem je što više nema raznih sekcija, vannastavnih, slobodnih, izbornih aktivnosti. Takođe, humanitarni rad s bolesnima, starima, socijalno ugroženima u mnogim zemljama je veoma razvijen jer ima vaspitnu funkciju, suočava mlade sa životom, da shvate da i oni mogu da pomognu nekome, piše Politika.

Evropska komisija je 2013. godine usvojila program usmeren ka smanjenju nezaposlenosti mladih širom Evrope – „Garancija evropskoj omladini” (ali mere EU za mlade i dalje čine samo 0,05% BDP-a EU). Finska je 2011. godine svojim garancijama učinila da 83,5 odsto mladih nezaposlenih dobije posao samo tri meseca od registrovanja na tržištu rada.

Srbiji nedostaju i masovne organizacije za mlade, kakve su nekada, bez obzira na ideološki predznak, ujedinjavale na stotine hiljada mladih. Danas najmasovniji volonterski servis su Mladi istraživači Srbije sa oko 3.000 članova.