Društvo Ekonomija Magazin Godine Srbija

Polovina mladih nema posao a četvrtina ne uči

U Srbiji polovina mladih od 15 do 24 godine nema posao, a 25,1% njih ne ide ni u školu, kažu podaci Ministarstva omladine i sporta. To je duplo lošije od stanja u Evropskoj uniji.

U zemljama EU 23% mladih je nezaposleno, od čega 13% nije nastavilo školovanje niti pohađa dodatne obuke i kurseve. Istovremeno, u Srbiji je za poslednjih pet godina za četvrtinu porastao broj maloletnih lica koja su počinila krivična dela.

– Rešenje jeste uvođenje obavezne srednje škole. Međutim, za to je neophodno da se promeni Ustav, po kom je samo osmogodišnje osnovno obrazovanje besplatno i obavezno – kaže prof. dr Ivan Ivić, jedan od naših najvećih autoriteta u obrazovanju, i dodaje da škola sigurno igra i ulogu socijalnog amortizera jer mlade sklanja sa ulice.

Drugi problem je što više nema raznih sekcija, vannastavnih, slobodnih, izbornih aktivnosti. Takođe, humanitarni rad s bolesnima, starima, socijalno ugroženima u mnogim zemljama je veoma razvijen jer ima vaspitnu funkciju, suočava mlade sa životom, da shvate da i oni mogu da pomognu nekome, piše Politika.

Evropska komisija je 2013. godine usvojila program usmeren ka smanjenju nezaposlenosti mladih širom Evrope – „Garancija evropskoj omladini” (ali mere EU za mlade i dalje čine samo 0,05% BDP-a EU). Finska je 2011. godine svojim garancijama učinila da 83,5 odsto mladih nezaposlenih dobije posao samo tri meseca od registrovanja na tržištu rada.

Srbiji nedostaju i masovne organizacije za mlade, kakve su nekada, bez obzira na ideološki predznak, ujedinjavale na stotine hiljada mladih. Danas najmasovniji volonterski servis su Mladi istraživači Srbije sa oko 3.000 članova.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija