Polovina mladih nema posao a četvrtina ne uči

U Srbiji polovina mladih od 15 do 24 godine nema posao, a 25,1% njih ne ide ni u školu, kažu podaci Ministarstva omladine i sporta. To je duplo lošije od stanja u Evropskoj uniji.

U zemljama EU 23% mladih je nezaposleno, od čega 13% nije nastavilo školovanje niti pohađa dodatne obuke i kurseve. Istovremeno, u Srbiji je za poslednjih pet godina za četvrtinu porastao broj maloletnih lica koja su počinila krivična dela.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Rešenje jeste uvođenje obavezne srednje škole. Međutim, za to je neophodno da se promeni Ustav, po kom je samo osmogodišnje osnovno obrazovanje besplatno i obavezno – kaže prof. dr Ivan Ivić, jedan od naših najvećih autoriteta u obrazovanju, i dodaje da škola sigurno igra i ulogu socijalnog amortizera jer mlade sklanja sa ulice.

Drugi problem je što više nema raznih sekcija, vannastavnih, slobodnih, izbornih aktivnosti. Takođe, humanitarni rad s bolesnima, starima, socijalno ugroženima u mnogim zemljama je veoma razvijen jer ima vaspitnu funkciju, suočava mlade sa životom, da shvate da i oni mogu da pomognu nekome, piše Politika.

Evropska komisija je 2013. godine usvojila program usmeren ka smanjenju nezaposlenosti mladih širom Evrope – „Garancija evropskoj omladini” (ali mere EU za mlade i dalje čine samo 0,05% BDP-a EU). Finska je 2011. godine svojim garancijama učinila da 83,5 odsto mladih nezaposlenih dobije posao samo tri meseca od registrovanja na tržištu rada.

Srbiji nedostaju i masovne organizacije za mlade, kakve su nekada, bez obzira na ideološki predznak, ujedinjavale na stotine hiljada mladih. Danas najmasovniji volonterski servis su Mladi istraživači Srbije sa oko 3.000 članova.

FotografijaDaria Shevtsova sa Pexels