Početna Magazin Godine Društvo Baka, a deveruša – pa što da ne?

Baka, a deveruša – pa što da ne?

Baka, a deveruša – pa što da ne?

Ova priča potvrđuje da su predrasude o starosti najžilavije predrasude u današnjem društvu. Mogu istopolni brakovi, mogu ceremonije venčanja u vazduhu, u vodi, na pesku… ali je od krucijalne važnosti da deveruša bude mlada osoba?!

Verovatno vam je poznat izraz deveruša. On se, zahvaljujući pre svega američkim filmovima, odomaćio u srpskom jeziku iako taj običaj ne postoji na ovim prostorima.

Mnogi znaju da su deveruše veoma važne na ceremonijama venčanja na Zapadu. To su ženske osobe koje, na dan venčanja, pomažu mladoj i deo su njene svite.

Broj deveruša danas uglavnom zavisi od želja mladenaca i njihovih porodica, a nekada je bio vezan za prestiž – što je status porodica veći, to je i broj dama koje su bile deveruše bio veći. Deveruše su najčešće obučene u iste haljine i predstavljaju više ukras, nego pravu pomoć na venčanju.

U Sjedinjenim Američkim Državama, mnoge mlade postaju skoro histerične kada je u pitanju planiranje tog važnog dana. Ako broj deveruša nije više, zvanično bar, stvar prestiža, snobizma se mnogi nisu odrekli, pa je izuzetno važno da deveruše budu što skladnije i primerene dame za jednu takvu ceremoniju.

A primerenost se, danas, ogleda pre svega u starosnoj dobi. Deveruše mogu biti ili rođake ili prijateljice, koleginice, ponegde se još uvek vodi računa da budu neudate, ali ni to više nije pravilo… Međutim, sve su, po pravilu, mlađe osobe.

Zato su pravi šok izazvale fotografije sa venčanja na kome je jedna od deveruša dama od, ni manje ni više, nego 89 godina! Fotografije su se raširile internetom, te se za priču zainteresovao i Huffington Post. Priča je sasvim lepa i odluka mlade zvuči sasvim logično kada se o njoj razmisli bez ukorenjenih predrasuda.

Mlada – Kristin Kvin iz Pensilvanije, rešila je da svoju 89-godišnju nanu Beti zamoli da joj bude deveruša jer nju smatra za jednu od svojih najboljih prijateljica. „Iako ne stanuje blizu, trudimo se da se viđamo što češće. Ona jednostavno ima fantastičan smisao za humor i pogled na svet, pa se ja svakodnevno trudim da je oponašam. Svi je vole.“

Ipak, shvatanje o tome kako deveruša treba da izgleda, očigledno je i nanu Beti opterećivalo. Kristin je ispričala novinarki Huffington Post-a da joj je nana rekla nekoliko puta: „Sve tvoje deveruše su mlade i lepe, zašto bi želela mene?“

Na kraju, nana je pristala da, u svojstvu deveruše, prisustvuje venčanju. Na taj dan, svi se slažu, nana Beti je bila pokretač zabave. „Svi svatovi su se, celog dana, smejali sa njom i uživali u njenim mudrim rečima i šaljivim dosetkama. Igrala je cele noći, a najdivniji trenutak je bio kada su ona i Belsi, baka mog supruga, igrale zajedno. Bilo je čudesno!“

„Star si onoliko koliko se osećaš starim, a ja se danas osećam mlado“, rekla je nana Beti na venčanju.

Ne samo što se osećala mlado, nego je bila i prelepa. Ali ova priča potvrđuje da su predrasude o starosti najžilavije predrasude u današnjem društvu. Mogu istopolni brakovi, ceremonije venčanja u vazduhu, u vodi, na pesku… ali je od krucijalne važnosti da deveruša bude mlada?!