Po pitanju vraćanja penzija, grčka vlada se nalazi između čekića i nakovnja

Ako bi grčka vlada odlučila da doslovce ispoštuje odluku Vrhovnog upravnog suda ove zemlje koji je presudio da je smanjenje penzija neustavno i do centa vratila sav uzeti novac, našla bi se – blago rečeno – u velikom problemu.

Grčka vlada se suočava sa posledicama poštovanja odluke Državnog saveta (Vrhovnog upravnog suda u ovoj zemlji) kojom je pre četiri godine zaključeno da su smanjenja penzija kao i ukidanje tzv. božićnog dodatka, bili neustavni.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vidi:
– Grčka: Smanjenje penzija proglašeno neustavnim
– I Grčka odobrila božićnu isplatu penzionerima

Ako bi grčka vlada odlučila da se u potpunosti pridržava ove odluke, morala bi da vrati enormnu sumu od 4,2 milijarde evra godišnje računajući od jula meseca 2015. godine – kada je sud doneo odluku – do decembra 2018. godine. A ovo pokriva samo one slučajeve penzionera koji su podneli tužbu nakon odluke Državnog saveta Grčke. Ako bi se obuhvatili i penzioneri koji su tužbu podneli između 2012. godine i jula 2015. godine, troškovi bi se uvećali.

Pravni stručnjaci se ne slažu oko vraćanja iznosa koji se plaćaju od jula meseca 2015. do maja 2016. godine – kada su uvedene odredbe novog zakona o penzijskoj reformi.

Ministarka rada u vladi Grčke Efi Ahdzioglu je u poslednje vreme govorila o vraćanju barem dela novca koje država po zakonu duguje penzionerima.

Dakle, grčka vlada se suočava sa teškim izborom: da isplati dovoljno zaostalih penzija i božićnih dodataka koje duguje kako bi zadovoljila penzionere, naročito kada se ima u vidu da u oktobru idu izbori u Grčkoj, ili da ne isplati sumu koja bi bila toliko velika da bi poremetila fiskalnu politiku i veliki planirani suficit koji je dogovoren sa stranim zajmodavcima.

Koliko bi grčki penzioneri pojedinačno imali koristi od vraćanja penzija? Procene se kreću od 650 evra, za poljoprivredne penzionere sa niskim penzijama, do neverovatnih 27.000 evra za penzionere kojima treba da se vrati i glavni deo penzije i neisplaćeni dodaci za period od tri i po godine.

Izvor: Ekathimerini
Fotografija: Beskućnik u Atini, Konstantinos Papadopoulos na Unsplash

Podsećamo i na članke: