USPVLS traži od Ustavnog suda da što pre oceni ustavnost zakona o smanjenju penzija

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije dostavilo je dopis predsednici Ustavnog suda Srbije gospođi Vesni Ilić Prelić u kome traži da se što pre oceni ustavnost Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Pored toga, USPVLS obaveštava o predstojećem višednevnom protestu. Prenosimo sadržaj dopisa u celini

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije u saradnji sa drugim sindikatima i udruženjima penzionera i sindikatima zaposlenih, organizuje višednevni protest penzionera pred Ustavnim sudom Srbije od 17. maja do 23. maja 2019. godine, sa ciljem iskazivanja nezadovoljstva zbog:

Opstrukcije Ustavnog suda Srbije da postupi po aktima poslanika Narodne skupštine Srbije kojima je u skladu sa Ustavom Republike Srbije pokrenut postupak ocene ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija kao i ignorisanja nekoliko stotina inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona i ustavnih žalbi građana na njegovu primenu.

Imajući u vidu odgovornost Ustavnog suda za pravni poredak, ustavnost i zakonitost, obraćamo vam se sa zahtevom da, u skladu sa aktima poslanika Narodne skupštne Srbije o pokretanju postupka ocene ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, navedeni postupak što pre sprovedete.

Inicijative, ustavne žalbe, molbe i zahtevi sindikata penzionera i građana za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija su ostali bez vašeg odgovora. To smo ocenili kao vid opstrukcije i vaše politizovanosti, gotovo sigurni da i vi, znajući to bolje od nas, verujete da je Zakon neustavan. Primenom toga Zakona oštećeno je preko 850.000 penzionera i naslednika oštećenih penzionera koji su preminuli a vi ćutite. Imate li prava na ćutanje?

I dalje smo uvereni da svojim odlukama možete biti nepopustljiv subjekat i garant podele vlasti u političkom sistemu Republike Srbije. Sudija Ustavnog suda uživa imunitet od dana stupanja na dužnost do dana prestanka dužnosti sudije i ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju sudijske dužnosti. Ako cenite svoje znanje, hrabrost vam neće nedostajati.

Naš protest će biti još jedan pokušaj da vas podsetimo i opomenemo da odgovorno izvršite ustavne i zakonske obaveze iz svoje nadležnosti. Samo ta elementarna obaveza, da profesionalno ispunite svoje dužnosti, biće dovoljna podrška vladavini prava i pravnoj državi, kakva je neophodna Srbiji!

Naše pravo je da se tome nadamo i očekujemo od vas da nam dostavite odgovor na zahtev.

S poštovanjem,

Jovan Tamburić,
predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije