Ekonomija Magazin Godine Svet

Grčka: Deficiti penzionog fonda – u milijardama evra

Osiguravajući fondovi u Grčkoj ugroženi je jer su smanjene dotacije države, a broj penzionera se povećava. Očekuje se sve teže stanje.

Stanje ekonomije Grčke poznato je daleko van granica te zemlje, pa i van granica Evropske unije, te i vest da su penzioni fondovi pred bankrotom ne zvuči senzacionalno.

Imovina grčkog penzionog fonda sada ne prelazi 4,5 milijardi evra, ne računajući penzije poljoprivrednika (OGA), i ribara i moreplovaca (NAT). Procene su da rezerve u penzionom fondu već od 2016. godine neće biti dovoljne za redovno servisiranje isplata.

Ceo sistem osiguravajućih fondova u Grčkoj ugrožen je jer su smanjene dotacije države, pao je broj zaposlenih, a broj penzionera se povećava. U narednim godinama očekuje se sve teže stanje.

U pomenutoj 2016. godini biće potrebno dodatnih oko 900 miliona evra, u 2017. oko 1,88 milijardi, u 2018. 2,15 milijardi, u 2019. 2,4 milijarde i oko 2,67 milijardi u 2020. godini.

Ove brojke predstavio je Fond socijalnog osiguranja Grčke (POPOKP) na 30. kongresu radnika. Dodato je i da su socijalni fondovi Grčke u rekordnim gubicima koji iznose 33 milijarde evra u proteklih šest godina. U isto vreme, budžet fonda za 2014. godinu imaće deficit od preko dve milijarde evra, piše Greek Reporter.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija