Početna Magazin Godine Ekonomija Grčka: Deficiti penzionog fonda – u milijardama evra

Grčka: Deficiti penzionog fonda – u milijardama evra

Osiguravajući fondovi u Grčkoj ugroženi je jer su smanjene dotacije države, a broj penzionera se povećava. Očekuje se sve teže stanje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Stanje ekonomije Grčke poznato je daleko van granica te zemlje, pa i van granica Evropske unije, te i vest da su penzioni fondovi pred bankrotom ne zvuči senzacionalno.

Imovina grčkog penzionog fonda sada ne prelazi 4,5 milijardi evra, ne računajući penzije poljoprivrednika (OGA), i ribara i moreplovaca (NAT). Procene su da rezerve u penzionom fondu već od 2016. godine neće biti dovoljne za redovno servisiranje isplata.

Ceo sistem osiguravajućih fondova u Grčkoj ugrožen je jer su smanjene dotacije države, pao je broj zaposlenih, a broj penzionera se povećava. U narednim godinama očekuje se sve teže stanje.

U pomenutoj 2016. godini biće potrebno dodatnih oko 900 miliona evra, u 2017. oko 1,88 milijardi, u 2018. 2,15 milijardi, u 2019. 2,4 milijarde i oko 2,67 milijardi u 2020. godini.

Ove brojke predstavio je Fond socijalnog osiguranja Grčke (POPOKP) na 30. kongresu radnika. Dodato je i da su socijalni fondovi Grčke u rekordnim gubicima koji iznose 33 milijarde evra u proteklih šest godina. U isto vreme, budžet fonda za 2014. godinu imaće deficit od preko dve milijarde evra, piše Greek Reporter.