Vitamini i dodaci ishrani koje vredi uzimati – Probiotici

Probiotici su veoma korisni u određenim okolnostima, ali ne nužno i kao svakodnevni dodatak ishrani.

Raste broj istraživanja koji ukazuju na to koliko su izuzetno važni bilioni bakterijskih ćelija koji žive u našim organizmima za regulisanje našeg zdravstvenog stanja i koliko štetno može biti njihovo naglo čišćenje pomoću antibiotika.

Zato ne bi trebalo da nas iznenadi podatak da, ukoliko smo sproveli lečenje antibioticima, uzimanje probiotika (bilo kao dodatak ishrani ili pomoću hrane koja je bogata bakterijama, kao što je jogurt) kako bi se zamenile kolonije bakterija u našem organizmu, predstavlja dobru ideju.

Godine 2012, meta-analiza 82 randomizirana kontrolisana ispitivanja zaključila je da upotreba probiotika (od kojih je većina sadržala bakterije iz roda Lactobacillus, koji se nalazi u gastrointestinalnom traktu) značajno smanjuje učestalost dijareje nakon lečenja antibioticima.

Ipak, probiotici nisu adekvatna kura za sve digestivne probleme: nisu se pokazali efikasnim u lečenju sindroma nervoznih creva, na primer. Kao i većina drugih suplemenata koji su zaista efikasni, i oni su korisni u sasvim određenim okolnostima, ali ne nužno i kao svakodnevni dodatak ishrani.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *