Magazin Godine Zdravlje

Vitamini i dodaci ishrani koje vredi uzimati – Probiotici

Probiotici su veoma korisni u određenim okolnostima, ali ne nužno i kao svakodnevni dodatak ishrani.

Raste broj istraživanja koji ukazuju na to koliko su izuzetno važni bilioni bakterijskih ćelija koji žive u našim organizmima za regulisanje našeg zdravstvenog stanja i koliko štetno može biti njihovo naglo čišćenje pomoću antibiotika.

Zato ne bi trebalo da nas iznenadi podatak da, ukoliko smo sproveli lečenje antibioticima, uzimanje probiotika (bilo kao dodatak ishrani ili pomoću hrane koja je bogata bakterijama, kao što je jogurt) kako bi se zamenile kolonije bakterija u našem organizmu, predstavlja dobru ideju.

Godine 2012, meta-analiza 82 randomizirana kontrolisana ispitivanja zaključila je da upotreba probiotika (od kojih je većina sadržala bakterije iz roda Lactobacillus, koji se nalazi u gastrointestinalnom traktu) značajno smanjuje učestalost dijareje nakon lečenja antibioticima.

Ipak, probiotici nisu adekvatna kura za sve digestivne probleme: nisu se pokazali efikasnim u lečenju sindroma nervoznih creva, na primer. Kao i većina drugih suplemenata koji su zaista efikasni, i oni su korisni u sasvim određenim okolnostima, ali ne nužno i kao svakodnevni dodatak ishrani.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija