Početna Magazin Godine Bolja stomačna flora – manje stresa

Bolja stomačna flora – manje stresa

Bolja stomačna flora – manje stresa

Kod životinja nivo stresa i anksioznosti može da se smanji pomoću poboljšanja stomačne mikroflore prebioticima. Međutim, veza mentalnog zdravlja kod ljudi i stomačne flore tek počinje da biva jasnija. Ovo istraživanje je na dobrom putu…

Nova studija objavljena u časopisu Psihofarmakologija* nagoveštava da podsticaj rasta korisnih bakterija pomaže našem procesuiranju informacija i možda može pomoći borbi protiv depresije i anksioznosti (*Prebiotic intake reduces the waking cortisol response and alters emotioanal bias in healthy volunteers, Psychopharmacology).

Mikrofloru čine dve grupe organizama: probiotici („dobre“ bakterije), i prebiotici, vlakna koja pomažu kontrolisan rast korisnih mikroba. Istraživači sada ispituju kako oni mogu pomoći da se unapredi reakcija pacijenata na psihijatrijske lekove.

Istraživanje je ispitivalo 45 zdravih osoba od 18 do 45 godina kojima su svakodnevno davani ili prebiotici ili placebo. Nakon tri nedelje volonteri su radili test koji je pokazao na koji način je hormon stresa kortizol reagovao kod obe grupe.

Ispostavilo se da su oni koji su uzimali prebiotike više pažnje obraćali na pozitivne informacije u testu pa je i njihovo lučenje kortizola bilo znatno manje.

Međutim, nije utvrđena nikakva promena u percepciji samih volontera o nivou sopstvenog stresa i anksioznosti, što se možda može tumačiti kratkim periodom tretmana.

Još uvek nije sasvim jasno kako prebiotici utiču na način na koji mozak doživljava stvari oko sebe, ali moguće je da proces ide preko imunosistema, piše IFL Science.