Početna Magazin Godine Majčinsko mleko može što ne mogu antibiotici

Majčinsko mleko može što ne mogu antibiotici

Majčinsko mleko može što ne mogu antibiotici

Preterana upotreba antibiotika dovela nas je do toga da postoji sve veći broj bakterija otpornih na sve poznate lekove, i sve češće se priča o tome da ulazimo u post-antibiotičku eru u kojoj će nas možda pobediti superbakterije. Ipak, u mleku dojilja nalazi se recept za novu generaciju antibiotika…

Naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu i Nacionalne laboratorije za fiziku napravili su novi antibiotik iz proteina koji se nalaze u majčinskom mleku.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Protein po imenu laktoferin (lactoferrin), efikasan je u borbi protiv bakterija, gljivica, pa čak i virusa. Iako su njegova svojstva poznata već neko vreme, sada je možda pronađen put da se njegove osobine iskoriste na efikasniji način.

Laktoferin ubija mikrobe prostim kontaktom tako što probija zaštitne membrane ćelija mikroorganizama. Ovu njegovu sposobnost naučnici su rešili za iskoriste za primenu u novoj generaciji antibiotika.

Oni su pretvorili protein u kapsulu nalik virusu, i dodali mu sposobnost da prepozna specifične bakterije koje će napasti, ali da pritom ne dira zdrave ljudske ćelije oko sebe.

– Koristili smo atomski mikroskop kako bismo u realnom vremenu pratili aktivnosti kapsula koje smo razvili. Izazov nije bio samo u tome da vidimo kapsule u telu, već i da pratimo kako napadaju membrane bakterija. Rezultat je bio zapanjujć: kapsule su se ponašale kao projektili koji cepaju membrane brzinom i efikasnošću puštačnog zrna – kaže jedan od naučnika iz tima.

Upravo ova osobina, da izuzetno brzo prepozna, napadne i uništi patogene, ohrabruje da ovaj protein može sprečiti pojavu mutiranih bakterija koje bi razvile otpornost na njega.

Ipak, do primene mora proći još istraživanja. Potrebno je uraditi dodatne testove kako bi se utvrdila pouzdanost ovog koncepta, i kako bi se obezbedila dugoročna primena.

Koliko je ovo značajno govori i to što neki naučnici upozoravaju da bismo morali imati bar 10 novih antibiotika u svakoj narednoj deceniji kako bismo ostali neporaženi u ratu sa mutirajućim mikroorganizmima, prenosi IFL Science.