Početna Magazin Godine Društvo Kad antibiotici leče viruse i druge narodne bajke

Kad antibiotici leče viruse i druge narodne bajke

Kad antibiotici leče viruse i druge narodne bajke

Amerika ima najveći broj Nobelovaca, ali i međunarodnu reputaciju slabe opšte informisanosti i neznanja kada je reč o evoluciji, medicini i klimatskim promenama. Jedna od rasprostranjenih zabluda je ona o efikasnosti antibiotika protiv virusa. Ali, nisu Amerikanci „najgori“, neki su i dokazano manje informisani na ovu temu, a neki smo verovatno pošteđeni blamaže…

Tome u prilog ide i novo istraživanje YouGov-a koje je pokazalo da čak 41 odsto odraslih građana misli da se antibioticima mogu lečiti virusne infekcije. Recimo, 35 odsto je reklo da se antibioticima može lečiti grip, dok 24 odsto misli da su oni dobri za lečenje prehlade.

Još jedno istraživanje, ovog puta o hrani (Food Demand Surbey, pdf), dodatno zabrinjava. Čak 86 odsto građana smatra da genetski modifikovana hrana (GMO) treba da bude obeležena oznakom da „sadrži DNK“(!?).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, uvek se treba zapitati da li Amerikanci deluju generalno neobavešteno u odnosu na druge narode zato što imaju više amaterskih kamera i naviku snimanja, ili ih pitamo stvari koje ne znaju ni prosečni Evropljani?

YouGov je rešio da otkloni tu sumnju pa je ista pitanja postavio i u Velikoj Britaniji. I, očekivano, odgovori su bili slični. Istina da je manje Britanaca verovalo da antibiotici leče grip (21 odsto) i prehladu (8 odsto), ali je i dalje 41 odsto smatrao da se virusi mogu tretirati antibioticima.

Australijanci su bili neslavni „pobednici“ slične ankete o antibioticima sredinom 2014. godine. Tamo čak 65 odsto smatra antibiotike efikasnim u borbi protiv gripa i prehlade. Zanimljivo je i to da su stariji od 50 godina bili najinformisaniji – 60% pogrešnih odgovora, dok je u grupi najmlađih odraslih, od 18 do 34 godine, čak 71 odsto ispitanika dalo pogrešne odgovore, piše IFL Science.

Da li bi rezultati ankete na istu temu, u Srbiji na primer, bili drugačiji od gore prikazanih?