Početna Magazin Godine Društvo O izveštaju Svetske banke „Obrnuta piramida…“

O izveštaju Svetske banke „Obrnuta piramida…“

O izveštaju Svetske banke „Obrnuta piramida…“

Kratki prikaz izveštaja Svetske banke „Obrnuta piramida: penzijski sistemi suočeni sa demografskim izazovima u Evropi i Centralnoj Aziji“

Naši mediji su 22. februara 2014. godine, preneli vest o predstavljanju izveštaja Svetske banke pod nazivom „Obrnuta piramida: penzijski sistemi suočeni sa demografskim izazovima u Evropi i Centralnoj Aziji“.

Iako bi mogli da zvuče šokantno, više nas ne iznenađuju naslovi koji sumiraju izveštaj: penzijski sistemi ne mogu svima da obezbede penzije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Penzin vam donosi prevod kratkog prikaza sa Open Knowledge, koji je deo grupacije Svetske banke i odakle možete preuzeti ovaj izveštaj na engleskom.

„Penzijski sistemi u Evropi i Centralnoj Aziji suočavaju se sa demografskim promenama bez presedana.

Iako su mnoge zemlje u ovom delu sveta preduzele reforme kada su ekonomije bile suočene sa teškim vremenima, ove reforme se često napuštaju kada se ekonomija oporavi.

Demografski izazovi sa kojima se ovaj deo sveta suočava zahtevaju održiv napor ka promeni penzionog sistema u nešto što će obezbediti adekvatnu i održivu korist.

Knjiga beleži povećanu velikodušnost penzionih sistema u Evropi od njihovog začetka, primećujući da su trenutna očekivanja javnosti zasnovana upravo na nedavno iskazanoj velikodušnosti.

Želi da se pokaže laičkoj javnosti da takva velikodušnost niti je zasnovana na običajnoj praksi niti je moguće priuštiti je u budućnosti.

Velika velikodušnost u prošlosti bila je moguća jedino zahvaljujući tome što se demografska piramida širila, ali kako se obrnula, sa manje mladih ljudi i više starih, ta velikodušnost više nije održiva.

Vraćanje penzijskim sistemima iz 70-ih predstavljaće dug put ka obezbeđivanju adekvatne i održive koristi u budućnosti.

Kretanje ka održivijim sistemima zahtevaće reforme tržišta rada, unapređenja u mehanizmima uštede, a moglo bi da zahteva i dodatne javne izvore.

Veličina opsega preduzetih reformi tržišta rada, ušteda, javnih finansija jedne zemlje može da utiče na opseg promena njenog penzijskog sistema, sa različitim mogućim rešenjima za različite zemlje.

Ali u svim slučajevima, promene koje moraju da se naprave moraju biti raspravljene na što širem nivou i prihvaćene od javnosti kako bi se sprečilo obustavljanje.

Autori se nadaju da će ova knjiga postaći što širu javnu diskusiju o ovom pitanju kako bi se pomoglo državama da naprave održive izbore sa postepenom primenom, pre nego što se suoče sa zastrašujućim izazovima koji će ih naterati da preduzmu nagle, oštre mere.“