Početna Magazin Godine Više ribe – više malih sivih ćelija

Više ribe – više malih sivih ćelija

Veza stanja mozga i prisustva ribe u jelovniku pokazuje zanimljiv indikator nečijeg načina života tako što možemo da ispitamo samo jednu namirnicu…

Mala studija sprovedena na Univerzitetu Pitsburg, Pensilvanija, SAD, kaže da jedenje pečene ili ribe sa roštilja makar jednom nedeljno može da očuva delove mozga koji su na udaru tokom procesa starenja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Skeniranje mozga ljudi starijih od 65 godina koji redovno jedu ribu sadržali su prosečno 14 odsto više sive materije u regijama mozga koje povezujemo sa pamćenjem, i oko četiri odsto više u delovima mozga koji su zaduženi za učenje, u odnosu na ljude koji ribu ne jedu redovno.

Efekat je nezavisan od nivoa omega-3 masnih kiselina koji je pronađen u krvi ispitanika, što ukazuje na to da je oni koji vode računa o ishrani čine dobro i svom mozgu.

– Veza stanja mozga i prisustva ribe u jelovniku pokazuje zanimljiv indikator nečijeg načina života tako što možemo da ispitamo samo jednu namirnicu. Čak i ako pratimo i druge faktore, samo prisustvo ribe u ishrani pokazuje jasan preduslov za zdravlje mozga – kaže dr Džejms Beker, autor studije.

Studija je zasnovana na drugoj studiji koja je pratila starije od 65 godina tokom 10 godina (1989-1999), i to na 260 pojedinaca koji na početku istraživanja nisu imali nikakvih problema sa pamćenjem ili demencijom. Ribu je u toj grupi jelo 163 osobe i kod njih su primećene pomenute karakteristike sivog moždanog tkiva, piše Fox.