Društvo Ekonomija Magazin Godine Srbija Svet

Starenje stanovništva smanjuje ekonomski rast u narednih 20 godina

U najtežoj situaciji su Nemačka, Italija i Japan, a uskoro im se pridružuju i Finska, Grčka, Velika Britanija, Holandija, Francuska i Kanada. I Srbija je tu negde…

Agencija za kreditni rejting “Mudi”, koja redovno izveštava investitore i finansijske institucije, upozorila je investitore u specijalnom izveštaju da je “starenje stanovništva bez presedana”, i da će usporiti ekonomski rast u narednih 20 godina širom sveta. Kao glavni dokaz za ovo, agencija ističe da starenje stanovništva dovodi do smanjenja obima radne snage i obima ušteđevine, te samim tim i do manjih investicija iz ovih fondova.

Do 2015. godine, 68 od 112 zemalja koje je ispitivao Mudi u izveštaju, svrstano je u “zemlje koje stare” (aging), 34 u “zemlje koje su ostarile” (aged), a pet zemalje ponelo je “titulu” “zemalja koje su prestarile” (super-aged – preko 20 odsto stanovništva ima 65 godina i više).

U najtežoj situaciji su Nemačka, Italija i Japan, a uskoro im se pridružuju i Finska i Grčka. Još 11 zemalja preći će u ovu kategoriju do 2025. godine, a među njima Velika Britanija, Holandija, Francuska i Kanada. Do 2030. godine biće 34 super-stare ekonomije.

Sve zemlje sveta, osim nekoliko u Africi, suočiće se sa manjim ekonomskim rastom ili sa smanjenjem radne snage od 2015. godine. Filipini su jedna od 23 zemlje čija će populacija od 65 godina pa naviše ostati ispod sedam odsto do 2030. godine, piše MecatorNet.

Pogledajte i dve tabele koje pokazuju prognoze starenja stanovništva po zemljama sveta do 2030. godine (među njima i Srbija koja prelazi granicu od 20 odsto starih oko 2030. godine): 

Zemlje koje će imati najmanje problema sa starenjem stanovništva:

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija