Veća potražnja za radnicima – manje radnika

Dok je u Srbiji, tokom 2019. godine, bila veća potražnja za radnicima, smanjio se broj potencijalnih radnika u odnosu na 2018.

Broj oglasa za posao i potražnja za kadrovima porastao je 2019. godine za 14 odsto u odnosu na 2018. Najtraženiji su bili prodavci, komercijalisti, vozači, magacioneri i telefonski operateri.

Prema podacima sajta za zapošljavanje poslovi.infostud.com. Tokom 2019. godine bilo je 48.893 raspisanih pozicija. Preko 225.000 kandidata prijavilo se za posao.

Kao i prethodnih godina, najviše su se tražili kadrovi iz oblasti trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika. Najtraženije pozicije bile su prodavac, komercijalista, vozač, magacioner i telefonski operater.

Poslodavci su tokom 2019. godine u preko 57 odsto oglasa za posao tražili srednju stručnu spremu. Visoka ili viša stručna sprema se tražila u nešto manje od 40 odsto oglasa.

Sa druge strane, broj prosečnih prijava je i dalje je u blagom padu. U 2019. godini na jedan oglas prosečno je konkurisalo 65 kandidata.

Oglasi na stranom jeziku činili su 24 odsto ukupnog broja. Najviše ih je bilo na engleskom, zatim nemačkom, mađarskom i ruskom.

Porastao je i broj oglasa za posao namenjeni osobama sa invaliditetom- Iako ih je ukupno bilo svega osam odsto, to je porast od skoro 30 odsto u odnosu na godinu ranije.

Kada je u pitanju IT industrija, tokom 2019. godine najtraženije pozcije bile su JavaScript Developer, Java Developer, PHP Developer, .NET Developer i IT Help Desk / Support.

Zanatska zanimanja poput frizera, stolara, mesara, pekara, metalostrugara i farbara su i dalje deficitarna. Potražnja za katrdovima postoji, ali ne i dovoljan broj zainteresovanih.

Sa druge strane, kandidati su najviše zainteresovani za poslove prodavca, komercijaliste, radnika u proizvodnji, knjigovođe i telefonskog operatera.

Što se tiče traženog senioriteta od strane poslodavaca, najviše oglasa je bilo namenjeno mediorima – 64 odsto. Manje su traženi seniori 21 odsto, a najmanje tražene bile su junior pozicije – 14 odsto.

Izvori: Telegraf Biznis, Danas

Podsećamo: