35.000 penzionera radi u Srbiji

Od oko 1,7 miliona penzionera koliko ih trenutno živi u Srbiji, njih oko 35.000 aktivno radi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prosečna penzija u Srbiji u januaru 2019. godine iznosila je 26.328 dinara. Kako je ona često i jedino redovno primanje u domaćinstvu, penzioneri, bar oni koji su vitalni, sve češće odlučuju za povremene poslove.

Oko dva odsto ukupnog broja penzionera ponovo je uključeno u obavezno osiguranje, kažu u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) za Blic Biznis. Ovo zaključuju  na osnovu broja zahteva za ponovni obračun penzije nakon dodatnog osiguranja.

To praktično znači da od oko 1,7 miliona penzionera koliko ih trenutno živi u Srbiji, oko 35.000 penzionera aktivno radi.

Penzioneri koji se vraćaju u radni odnos, najčešće rade u obezbeđenju, građevinarstvu, u obrazovanju mlađih, ali su spremni i da rade na održavanju i čišćenju tuđih domaćinstava… Neretko postoje i oni koji pokrenu sopstveni biznis.

Rad penzionera u Srbiji je legitiman, ali postoje određene razlike i ograničenja kada je reč o pojedinim kategorijama.

Starosni penzioneri mogu bez ograničenja da se ponovo zaposle, da obavljaju samostalnu delatnost ili da se radno angažuju po ugovoru o delu i autorskom ugovoru. Mogu da obavljaju i privremeno-povremene poslove i da istovremeno primaju penziju. Međutim, ni u jednoj od svih situacija ne mogu da ostvaruju dodatni radni staž.

Korisnici invalidske penzije mogu da obavljaju povremene poslove ili da budu angažovani po ugovoru o delu.

Porodični penzioneri mogu da budu radno angažovani po ugovoru o delu i po autorskom ugovoru, ali samo ukoliko mesečna zarada ne prelazi iznos najniže osnovice u osiguranju zaposlenih.

Penzioneri nisu dužni da nakon ponovnog zapošljavanja obaveste Fond PIO o svom radu i sticanju svojstva osiguranika, jer poslodavac koji ih radno angažuje po bilo kom osnovu već ima obavezu da podnese prijavu na osiguranje i da im uplaćuje doprinose, kao što to čini i za ostale zaposlene.

Izvor: Blic

FotografijaHasselblad

Više o ovome: Penzioneri sve češće rade honorarne poslove

Mogao bi vam biti zanimljiv tekst:
Zašto mi nedostaju stariji ljudi na poslu?