U Srbiji 81 odsto domaćinstava ima internet

U Srbiji je 81 odsto domaćinstava ima internet priključak u 2020. godini. To je za 0,9 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Zastupljenost računara u domaćinstvima je 74,3 odsto. Ovo predstavlja povećanje od 1,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kada je u pitanju internet konekcija, 90,5 odsto korisnika interneta koristi fiksnu širokopojasnu internet konekciju i to je najzastupljeniji tip konekcije. Mobilnu širokopojasnu internet konekciju ima 71,9 odsto domaćinstava. U Republici Srbiji širokopojasnu internet konekciju poseduje 80,8 odsto domaćinstava, navodi RZS.

U poslednja tri meseca računar je koristilo 72,4 odsto građana. To je za 0,5 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Istraživanje RZS-a pokazalo je da je internet koristilo 78,4 odsto građana, a 17,4 odsto ga nije nikada koristilo.

Preko 3.750.000 osoba u Srbiji koristi internet svakog ili skoro svakog dana.

Za potrebe poslovanja, internet koriste sva preduzeća, dakle, 100 odsto. Sopstveni veb-sajt ima njih 84,4 odsto. Tokom 2019. godine, 27,9 odsto preduzeća prodavalo je proizvode/usluge putem interneta.

O istraživanjima RZS o upotrebi IKT u Srbiji

RZS je sproveo dva istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u 2020. godini. Prvo se odnosi na domaćinstva i pojedince, a drugim su obuhvaćena preduzeća.

Istraživanja su sprovedena po metodologiji Evrostata, statističkog zavoda Evropske unije, na teritoriji Republike Srbije. (U okviru podataka za Republiku Srbiju nisu prikazani podaci za AP Kosovo i Metohija.)

Kada je reč o domaćinstvima i pojedincima, obuhvaćena su domaćinstva s najmanje jednim članom koji ima između 16 i 74 godine života, kao i pojedinci iste starosne dobi.

Prema metodologiji Evrostata, obuhvaćena su preduzeća sa 10 i više zaposlenih iz sledećih delatnosti poslovanja: prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina na veliko i malo, saobraćaj i skladištenje, poslovanje nekretninama, stručne, naučne i tehničke delatnosti, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i vodom, upravljanje otpadnim vodama, usluge smeštaja i ishrane, informisanje i komunikacija, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, popravke kompjutera.

Izvor: RZS
FotografijaMarkus Spiske sa Unsplash

Podsećamo na tekstove: