Tražili lek za koronavirus, našli pomoć u borbi protiv raka

Ruski i američki naučnici su, tražeći lek za koronavirus, otkrili supstance koje bi mogle da budu pomoć u borbi protiv neuroblastoma, veoma zloćudne vrste raka.

Naučnici sa Fakulteta za hemiju i farmaciju Federalnog univerziteta Severnog Kavkaza (NCFU) su sa američkim kolegama tragali za lekom protiv zaraze koronavirusom. To traganje je urodilo neočekivanim plodom – otkrili su supstance koje potencijalno mogu da se koriste protiv neuroblastoma.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Organic & Biomolecular Chemistri (Organska i biomolekularna hemija).

„Istraživači su opisali sintezu supstance koja će čovečanstvu pomoći u borbi protiv neuroblastoma, jedne od najopasnijih vrsta karcinoma. U početku su hemičari pokušavali da dobiju jedinjenja za borbu protiv Kovid-19. Međutim, antikancerogeno dejstvo ovih supstanci je daleko veće.“

Ovo saopštenje službe za saradnju sa medijima NCFU je 22. septembra preneo ruski TASS.

Istraživanje je sprovedeno pod vođstvom profesora organske i analitičke hemije NCFU Nikolaja Aksenova i Aleksandra Aksenova zajedno sa Državnim univerzitetom u Teksasu. Metoda korišćena u ovom istraživanju naziva se reakcija Aksenov i otkrivena je 2010. godine.

„(Reakcija) se zasniva na uvođenju aminske grupe u aromatičnu supstancu i veoma obećava“, rekao je profesor Aleksandar Aksenov.

Ovaj razvoj, kako primećuju naučnici, ima veliki značaj za dobijanje takvih jedinjenja iz raspoloživih sirovina. On bi mogao da doprinese smanjenju troškova terapije za pacijente obolele od neuroblastoma.

Neuroblastom je maligno oboljenje u kom ćelije raka nastaju u nervnom tkivu nadbubrežne žlezde, nervnih struktura vrata, grudnog koša ili kičmene moždine.

Istraživanje je sprovedeno u okviru grantova Ruske fondacije za osnovna istraživanja i Američkog nacionalnog instituta za zdravlje.

Izvor: Beta
FotografijaNathan Dumlao za Unsplash

Mogli bi vas zanimati tekstovi: