Korisnici interneta zabrinuti za sigurnost ličnih podataka

Korisnici interneta najviše su zabrinuti za sigurnost svojih ličnih podataka, pokazalo je istraživanje kompanije Kasperski.

Najnovije istraživanje kompanije Kasperski pokazalo je da korisnici Interneta žele da što bolje zaštite lične podatke na sajtovima ili društvenim mrežama. Oni su sve više svesni gde su sve na mreži dostupni njihovi lični podaci.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Čak 82 odsto ispitanika izjavilo je da su pokušali da uklone privatne informacije sa veb-sajtova ili društvenih mreža. Trećina ispitanika ne zna kako to da uradi.

Korisnici interneta nisu samo zabrinuti za sopstvene privatne informacije, već i za podatke njihovih najbližih.

Izveštaj otkriva da 24 odsto korisnika tvrdi kako su njihovi lični podaci ili informacije o njihovoj porodici postali javno dostupni bez njihove saglasnosti.

Gotovo polovina ispitanika primenjuje dodatne mere prilikom korišćenja interneta, kako bi sakrili lične podatke od sajber kriminalaca i veb-sajtova koje posećuju. Našto je manji procenat onih koji svoj lični sadržaj sakrivaju od drugih osoba koje koriste isti uređaj.

Osim toga, neki korisnici su i dalje nepoverljivi prema skladištenju ličnih informacija na svojim uređajima. Petinaispitanika je izjavila da su zabrinuti za lične podatke koje „čuvaju“ aplikacije na svojim mobilnim aparatima.

Izvor: Dnevnik
Fotografija: Ruper B. za Pixabay

Mogli bi vas zanimati tekstovi: