Više od 2,5 miliona prihvatilo poslednji moratorijum

Više od 2,5 miliona dužnika u Srbiji prihvatilo je dodatni dvomesečni moratorijum na otplatu obaveza bankama.

To je 82 odsto pravnih i fizičkih lica, kažu u Narodnoj banci Srbije (NBS) pozivajući se na poslednje podatke dobijene od banaka. Pod moratorijumom se nalazi 53 odsto ukupnog iznosa svih odobrenih kredita.

Moratorijum se odnosi na obaveze dužnika koje dospevaju u periodu od 1. avgusta do 30. septembra, kao i na dospele neizmirene obaveze dužnika u julu mesecu.

Zastoj u otplati omogućen je u odnosu na obaveze dužnika po osnovu kredita i kreditnih proizvoda (dozvoljenog minusa ili kreditne kartice, npr), kao i obaveza po osnovu drugih proizvoda banke.

Po prestanku moratorijuma, obračunata redovna kamata se ravnomerno raspoređuje na period otplate kredita i drugih proizvoda. Ona se ne pripisuje glavnici duga, objašnjavaju u NBS. Period otplate se produžava za period trajanja moratorijuma.

Banka je, napominju u NBS, dužna da svim dužnicima koji su koristili moratorijum, dostavi novi plan otplate. Plan se dostavlja putem elektronske ili redovne pošte, bez dodatnih troškova za dužnika.

Pored opcije da nastavi da izmiruje svoje obaveze u skladu sa novim planom otplate, pri čemu dolazi do neznatnog povećanja rate, dužnik ima na raspolaganju još dve mogućnosti kada mu anuitet ostaje isti do kraja otplatnog perioda.

Tako može da izmiri sve obaveze po osnovu kredita koje su bile obuhvaćene moratorijumom (sve rate iz perioda moratorijuma – glavnicu i redovnu kamatu), odnosno da izmiri sve obaveze po osnovu redovne kamate koja se obračunavala za vreme trajanja moratorijuma, uz produženje roka otplate kredita za period trajanja moratorijuma.

Dužnik može da se opredeli za jednu od navedenih opcija u roku od sedam dana po dostavljanju plana otplate.

Kako je ranije saopšteno, prilikom prvog moratorijuma, 91 odsto dužnika prihvatilo je zastoj u otplati kredita.

Izvor: RTV
FotografijaMarko Nikolajević za Penzin