U Prostorni plan opštine Loznica unet rudnik litijuma

Prostorni plan sa unetim rudnikom litijuma usvojen je većinom glasova odbornika Skupštine Loznice. Planira se otvaranje rudnika kontroverzne kompanije Rio Tinto. Ekološka udruženja neće odustati od borbe protiv otvaranja ovog rudnika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Odbornici Skupštine Loznice većinom glasova usvojili su 29. jula 2021. Prostorni plan opštine. U ovaj plan je, uprkos protestu ekoloških udruženja i građana, prvi put unet sporni rudnik litijuma.

Marija Alimpić, predsednica Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ rekla je da je zvanično saopšteno da je od 59 odbornika 41 glasao za Prostorni plan. U ovaj plan je ucrtan rudnik koji planira da otvori britansko-australijska kompanija Rio Tinto. Prema zvaničnom saopštenju, 18 odbornika bilo je uzdržano.

„Skupština je saopštila da je 18 odbornika bilo uzdržano. Kada su izašli sa sednice neki od njih su rekli da je šestoro odbornika glasalo protiv Prostornog plana sa predviđenim rudnikom litijuma“, rekla je Alimpić.

Ispred zgrade Skupštine Loznice istog dana, 29. jula, protestovali su građani i članovi udruženja ekoloških pokreta tražeći od odbornika da ne glasaju za taj Prostorni plan. Okupljeni su ponovo ukazivali na opasnosti od rudnika litijuma po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Budući da je Prostorni plan izglasan, kordon policije opremljen štitovima morao je da isprati odbornike kada su izlazili iz zgrade Skupštine Loznica kako bi ih sačuvali od gnevnih građana koji su se tu okupili.

Marija Alimpić kaže da je usvojeni Prostorni plan sa planiranim rudnikom „nevažeći dokument“.

Rekla je da su ga odbornici Srpske napredne stranke (SNS) koji čine većinu sastava lozničke Skupštine, usvojili jer je pre dva dana Vlada Srbije najavila izmenu Prostornog plana posebne namene. On je sačinjen prošle godine „i pre no što je gotova Studija o uticaju rudnika litijuma na životnu sredinu što je protivzakonito i zbog čega će se menjati“, podvukla je Alimpić.

„Nećemo prestati da se borimo protiv otvaranja rudnika u našoj opštini. Pokretaćemo pitanje krivične odgovornosti za sve nezakonito izdate dozvole“, rekla je Alimpić.

Izvor: Beta
Fotografija: Sasha Stojanovic za Wikipedia