Subvencije za stolariju – poziv građanima u julu

Nakon što se potpišu ugovori sa opštinama koje će formirati komisije i kompanijama koje će biti angažovane na radovima, u julu će biti pozvani građani da se prijave za subvencije za stolariju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Trenutno se opštine u Srbiji prijavljuju resornom ministarstvu za program kojim država obezbeđuje subvencije za zamenu stolarije i za kupovinu novih kotlova za grejanje. Rok za prijavu opština za sredstva ističe 21. maja. Ugovori sa opštinama bi trebalo da budu potpisani do 10. juna.

Republika Srbija će zatim raspisati još dva javna poziva. Prvi će biti namenjen kompanijama. One će se prijavljivati za dobijanje poslova ugradnje stolarije i peći.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da su merenja pokazala da su glavni izvori gubitka toplote upravo stolarija i fasada.

Na osnovu istraživanja energetske efikasnosti koje je 2004. godine sprovela Građevinska komora, zaključeno je da je oko milion i po objekata bilo zrelo za rekonstrukciju. Danas je tih objekata mnogo više, zaključio je Rodić.

Konkurs za subvenciju za ugradnju stolarije i nabavku kotlova

Javni pozivi za građane biće raspisani u julu mesecu 2021. Opštine treba da osnuju komisije. Prijavljeni građani biti bodovani na osnovu kriterijuma koji će biti propisani i na osnovu toga će se formirati konačna rang lista.

Opštine će, u saradnji sa resornim institucijama, propisati uslove za dobijanje subvencije. Biće određeno i koji kriterijumi će biti ključni u rangiranju. Takođe, opštine će objaviti i šta je sve potrebno od dokumenata.

„Prosečna starost objekata u Srbiji je veća od 50 godina tako da mi uveliko imamo veliki broj građana koji ispunjavaju sve uslove za energetsku sanaciju stambenih objekata“, kaže Goran Rodić.

Subvencije će iznositi polovinu novca od ukupnog troška građana za stolariju ili peći.

Republika Srbija će dodeliti 54 miliona dinara za zamenu stolarije i kotlova u 2021. godini. Maksimalni iznos sredstava po lokalnoj samoupravi iznosi 10 miliona. Kada projekat uđe u fazu pune realizacije, kažu u ministarstvu, na raspolaganju će biti budžet od oko 150 miliona evra.

Projektom je predviđeno nekoliko mera povećanja energetske efikasnosti objekata od subvencija za stolarije, preko pomoći za izolaciju i zamenu ložišta do ugradnje solarnih kolektora za zagrevanje vode.

Izvor: Kamatica
Fotografija: Selo Banjica, Čačak, FB grupa Zablaće Заблаће

Podsećamo: