Manji računi za struju ulaganjem u energetsku efikasnost

Republika Srbija planira da pruži pomoć domaćinstvima da zamene staru stolariju i nabave i instaliraju solarne panele. Na ovaj način, uz povećanje energetske efikasnosti, bili bi i manji računi za struju.

Realizacija energetske efikasnosti je moguća ako imate dovoljno novca. Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da će država pomoći domaćinstvima da zamene staru stolariju. Na taj način će se smanjiti računi za električnu energiju i ulagati u energetsku efikasnost.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zorana Mihajlović kaže da je Ministarstvo pripremilo četiri nova zakona. Takođe, radi se na osnivanju uprave za energetsku efikasnost.

„Polovinu novca za zamenu vrata i prozora subvencionisaće država i lokalna samouprava, drugu polovinu obezbediće građani”, rekla je potpredsednica Vlade. To bi značilo, da će za stan od 50 kvadrata biti potrebno ukupno 120.000 dinara za zamenu prozora. Stara stolarija onemogućava štednju, pa se radi na motivisanju građana da razmišljaju o čuvanju i nerasipanju energije. Ujedno, to će i obezbediti manje račune za struju, navela je Mihajlovićeva.

Podsećamo, bila su predložena tri modela pomoći građanima za ugradnju stolarije.

Plan je da se omogući svim potrošačima da i sami proizvode električnu energiju. Država će pomoći da se nabave solarni paneli, kao i njihovu instalaciju na krovove. Tako će se računi smanjiti za 10-15 odsto, a kada smo van kuće i energija se ne troši, ona odlazi u sistem gde se skladišti i može biti opet upotrebljena.

Sunce, vetar i biomase su izvori energije koji nisu potrošni, a svaki dom može da ih koristi da oštećuje našu životnu sredinu. Zdrava životna sredina je nešto što je pitanje normalnog života i budućnosti za nove generacije.

Individualna ložišta koja koriste čvrsta goriva su veliki problem za životnu sredinu. U Srbiji ih je oko 1.170.000. Preporučuje se korišćenje kvalitetnijih i zdravijih goriva kao što je pelet. Međutim, praksa pokazuje da se kod nas lože čak i gume.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike
Fotografija: kotkoa – fr.freepik.com