Ugradnja stolarije uz pomoć države – odlaganje i niže (?) cene

Sa potpisivanjem ugovora sa građanima kojima se reguliše ugradnja stolarije i promena koltova uz pomoć države, počeće se u avgustu. Nije dato objašnjenje za najavljene niže cene.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prvobitno je bilo najavljeno da će potpisivanje ugovora sa građanima kojima se reguliše ugradnja stolarije i promena koltova biti početo u julu 2021. Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević sad je najavio početak potpisivanja za avgust.

Ugovori sa opštinama trebalo je da budu potpisani do 10. juna. Sada se najavljuje završetak potpisivanja za ovu sedmicu. Nakon toga će, kao što je bilo najavljeno, lokalne samouprave raspisati dva javna poziva. Prvi je za preduzeća koja će vršiti radove, a drugi je za zainteresovane građane.

Kada lokalne samouprave naprave spisak preduzeća, građani treba da odaberu jedno. Onda se, kako objašnjava Lakićević, prijavljuju opštini.

„Jedan od uslova za kompanije je da garantuju cene dok se bude sprovodio program. Takođe, moći će da se prijave i stambene zajednice, za šta će biti potrebna odluka većine stanara. Više od 60 lokalnih samouprava ispunjava uslove za ovaj projekat, bilo je veliko interesovanje, znatno više nego što smo očekivali. Očekujemo da prvi ugovori sa građanima budu potpisani u avgustu“, rekao je Lakićević.

Prethodno je bilo objašnjeno da opštine treba da osnuju komisije. Prijavljeni građani biće bodovani na osnovu kriterijuma koji će biti propisani. Na osnovu toga će se formirati konačna rang lista.

Zakonom o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti predviđeno je da bude obrazovana Uprava za energetsku efikasnost. Očekuje se da ona bude formirana tokom jula meseca. Preko ove Uprave biće obezbeđena, rekao je Lakićević, i dodatna sredstva za finansiranje projekta. Ministarstvo i Uprava će pružiti svim lokalnim samoupravama neophodnu pomoć u realizaciji projekta.

Niža cena za stolariju

Državni sekretar je podsetio da Ministarstvo i lokalna samouprava obezbeđuju 50 odsto, a drugu polovinu plaćaju građani. On je zaključio zatim da je to iznos od oko 50 hiljada dinara za prosečan stan.

Mediji su preračunali da je to oko oko 430 evra, što je daleko manje od prvobitno najavljivanog – 750 evra. Nije, međutim, objašnjeno kako je državni sekretar Lakićević došao do ove računice i šta se, kada su u pitanju cene, promenilo.

Ostaje i da vidimo koliko će opštine dobiti novca, odnosno koliko građana će biti predviđeno za ove subvencije po opštini..

Izvor: Blic
FotografijaMauricio Artieda za Unsplash