Konkurs za zamenu stolarije

Očekuje se da loklane samouprave koje su se prijavile uskoro raspišu po konkurs za zamenu stolarije. Predviđeno je da oni građani koji budu prvi na rang-listama dobiju pola od potrebne sume za zamenu stolarije u svom domu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Do sada je u 64 jedinice lokalne samouprave u Srbiji završen javni poziv za izvođače radova na energetekoj sanaciji objekata. Konkurse za građane za dodelu subvencija za zamenu stolarije do sada su raspisali Zrenjanin, Novi Bečej, Dimitrovgrad i Raška, potvrđeno je u Ministarstvu rudarstva i energetike.

„Ove nedelje očekujemo da još 12 gradova i opština objave javne pozive za građane. Promene i sve veći broj gradova koji raspisuju konkurse treba očekivati i nadalje i brojka se konstantno menja. Beograd nam je poslao predlog Pravilnika o sufinansiranju mera energetske sanacije i očekujemo njegovo usvajanje. Novi Sad nije konkurisao za ucešće u ovom projektu“, rekli su u ministartvu, prenosi Tanjug.

Prvi novac i izvođenje kažu da treba očekivati na jesen 2021. godine.

Ministarstvo rudarstva i energetike obezbeđuje 50 odsto troškova, dok drugu polovinu finansiraju sami građani. Navodi se da je za zamenu stolarije u stanu od 50 kvadrata  u proseku potrebno oko 860 evra. Onda bi država vlasnicima toga stana isplatila oko 430 evra.

Napomena Penzina: Lako je proveriti da je teško, ako ne i nemoguće naći stolariju za toliko mali iznos. Nije jasno na osnov čijih cena se pravi ova računica, ali je jasno da one nisu odgovarale tržišnim. Podsećamo, prvobitno je bilo najavljivano da za stan od 50 kvadrata u proseku može da se očekuje oko 750 evra od države. Kada je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević najavio početak potpisivanja za avgust izneo je i ovu računicu od prosečnih 430 evra za stolariju. Nije dato objašnjenje ni tad ni sad kako se do nje došlo (i gde može da se kupi toliko jeftina stolarija).

Konkurs za zamenu stolarije – kriterijumi i proces

Prijavljeni građani biće bodovani na osnovu kriterijuma koji će biti propisani. Na osnovu toga će se formirati konačna rang lista.

Kvalitet postojeće stolarije biće presudan kriterijum na osnovu koga građani mogu da dobiju finansijske podsticaje za energetsku efikasnost. Prednost će imati oni koji imaju lošiju stolariju i jednostruke prozore.

Drugi važan kriterijum je broj ukućana koji žive u domaćinstvu. Prednost će imati domaćinstva sa većim brojem članova.

Građani će lokalnim samoupravama dostaviti formular sa predračunom firme sa liste izvođača radova. U predračunu će se videti koliko će koštati izvođenje radova.

Opštine treba da osnuju komisije koji će o ovome odlučivati. Nakon predaje formulara, komisije će izaći na teren i izvršiti procenu radova. Ako sve bude u redu, utvrdiće se rang lista.

FotografijaHarun Tan sa Pexels