Srbi zadovoljni platom od 600 evra

Veliko regionalno istraživanje je pokazalo da bi Srbi bili zadovoljni platom od 600 evra.

Sajt Poslovi.infostud.com je sproveo veliko regionalno istraživanje o očekivanjima ljudi prilikom odabira posla. Istraživanje je sprovedeno tokom regionalnog onlajn sajma zapošljavanja „Virtualni dani karijera i znanja„. Sajam je trajao od 16. do 23. oktobra 2019.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U istraživanju je učestvovalo 4.000 ispitanika iz četiri zemlje regiona, uključujući 1.500 iz Srbije. Od ovog broja, 43 odsto činili su zaposleni, 43 odsto nezaposlenih i 14 odsto onih koji se još uvek školuju.

Rezultati istraživanja pokazuju da bi građani Srbije bili zadovoljni platom od 600 evra.

Građani Hrvatske očekuju više nego dvostruko više od građana Srbije – 1.300 evra. Veću platu očekuju i građani Bosne i Hercegovine – 700 evra. Makedonci bi, pak, bili zadovoljni sa 565 evra.

Ispitanici iz celog regiona se slažu po pitanju toga šta su najbitniji činioci u odabiru poslodavca. Za sve su najbitniji faktori međuljudski odnosi i visina zarade.

U Srbiji, nakon ova dva, slede i radno vreme i mogućnost učenja i napredovanja.

Podsećamo:

Davanje i dobijanje otkaza

Skoro 70 odsto građana Srbije želi da promeni posao u narednih godinu dana. Svaki četvrti ispitanik iz Srbije odlučiće se na taj korak isključivo ako bude prinuđen. Svega devet odsto zaposlenih iz Srbije izjasnilo se da ne želi da promeni posao. Budući da je u pitanju istraživanje sprovedeno upravo u vezi sa sajmom zapošljavanja, čini se da bi ove rezultate trebalo uzeti sa rezervom.

Oko 47 odsto ispitanika iz Srbije uopšte ne strahuje za svoje radno mesto, 24 odsto je izrazilo bojazan, dok 29 odsto uopšte ne razmišlja o tome.

Stanovnici BiH se, od svih u regionu, najviše plaše za svoje radno mesto. Sa druge strane, strah od otkaza je najamnje izražen u Makedoniji.

Kada bi mogli da biraju, najviše građana Srbije bi radilo za kompaniju u stranom vlasništvu – 36 odsto. Za državnu firmu bi radilo 26 odsto, dok bi četvrtina ispitanika najradije bili preduzetnici.

Ono što deluje kao poražavajuć podatak jeste da bi svega 13 odsto ispitanika radilo za domaću kompaniju.

Razlike zaposleni/nezaposleni i žene/muškarci

Nezaposleni ispitanici u proseku očekuju oko 100 evra manju zaradu od onih koji su već u radnom odnosu.

Ista razlika – oko 100 evra, zabeležena je kada su u pitanju očekivanja muških ispitanika naspram ženskih. Naime, žene u Srbiji očekuju manju prosečnu zaradu.

Podsećamo:

Izvor: RTV
Fotografija iz TV serije „Real Humans