Početna Magazin Godine Ekonomija Prvih 10 godina karijere određuje visinu plate do penzije

Prvih 10 godina karijere određuje visinu plate do penzije

Prvih 10 godina karijere određuje visinu plate do penzije

Banka federalnih rezervi iz Njujorka objavila je izveštaj koji pokazuje da prvih 10 godina radnog staža najčešće definiše tok karijere i platu koju radnik prima do penzije – „poslednju značajnu povišicu primićete pre 40. rođendana“.

U izveštaju Federalnih rezervi (FED) od 6. februara 2015. godine (What Do Data on Millions of U.S. Workers Reveal about Life-Cycle Earnings Risk?, pdf), ekonomisti ove banke ukazuju da ljudi koji steknu veće bogatstvo tokom profesionalne karijere imaju znatno „strmiju“ krivu koja ilustruje njihove zarade u odnosu na ostale.

Radnicima sa srednjim primanjima plate raste 38 odsto od njihove 25. do 55. godine, dok onima u pet odsto najviših zarada plata poraste za 230 odsto za isti period, a onima sa jedan odsto najvećih primanja, zarada tokom ovih 30 godina profesionalne karijere poraste za 1.450 odsto.

Sve ovo nije posebna tajna, ali izveštaj FED-a ukazuje da se najveći procentualni skokovi dešavaju ranije u karijeri – u prvih 10 godina.

Tako radnici sa prosečnim primanjima mogu da očekuju da će im plata stagnirati od 35. do 55. godine. Zapravo, za sve ostale osim za 10 odsto najbogatijih, zarade čak padaju od 45. do 55. godine, a samo dva odsto najplaćenijih beleži rast zarada nakon 45 godine.

Ovakva projekcija poručuje da je početak karijere vreme za krupne poteze kako se ne bi desilo da ostatak radnog veka provedete sa platom koja stagnira ili pada. Naravno, to zvuči kao dobar savet, ali teško da neko bez porodičnih i drugih veza uopšte može da dođe na takvu poziciju unutar neke uspostavljene hijerarhije.

Ipak, konomisti pojašnjavaju da ni najbogatijima nije baš tako jednostavno. Naime, što su više trenutne zarade, to je lakše da drastično padnu, a, i kada je sve u redu, manje ima prostora za dalji ubrzan rast.

Utešno (?), ako imate prosečna primanja kasnije u karijeri, ne morate da brinete da će vam plata pasti drastično, kao što to može da se dogodi „onima na vrhu“, piše Blumberg.