Vesti

Sporazum o socijalnoj sigurnosti sa Kinom

Srbija i Kina potpisuju sporazum o socijalnoj sigurnosti kojim će biti regulisana prava građana ove dve zemlje na penzijsku i socijalnu zaštitu u drugoj državi potpisnici.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, potpisaće 7. juna 2018. godine u Beogradu sa Jidženom Džangom, zamenicom ministra za ljudske resurse i socijalnu sigurnost Narodne Republike Kine, sporazum dve zemlje o socijalnoj sigurnosti.

Potpisivanje sporazuma o socijalnoj sigurnosti ima za cilj da osobe koje su radile i bile osigurane u državama ugovornicama obezbedi određena prava – pravo na penziju, odnosno davanja iz socijalnog osiguranja (u slučaju invalidnosti, smrti na radu, nezaposlenosti i slično).

Iz srpskog ministarstva je saopšteno da se ovaj sporazum potpisuje u cilju razvoja prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, sa željom da se unapredi uzajamna saradnja u oblasti socijalne sigurnosti i građanima pruži adekvatna zaštita prava i sigurnost.

Delegacija Ministarstva za ljudske resurse i socijalnu sigurnost Narodne Republike Kine boraviće u trodnevnoj poseti Srbiji od 7. do 9. juna 2018. godine.

Srbija ima potpisane međudržavne sporazume o socijalnom osiguranju sa: Austrijom, Belgijom, Bugarskom, Velikom Britanijom, Danskom, Egiptom, Italijom, Libijom, Luksemburgom, Mađarskom, Makedonijom, Nemačkom, Norveškom, Panamom, Poljskom, Rumunijom (samo zdravstveno osiguranje), Rusijom, Slovačkom, BiH, Francuskom, Holandijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Švajcarskom, Švedskom, Slovenijom, Kiprom, Kanadom i Turskom.

Izvori: MinRZS, Beta
FotografijaReiner Vogeley, Peking City


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija