Sporazumi o socijalnom osiguranju sa drugim državama

Srbija je potpisala 30 međudržavnih sporazuma o socijalnom osiguranju, a u toku su pregovori sa još nekoliko zemalja

Tekst je ispravljen/dopunjen 24. januara 2020. godine.

Prema podacima Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike iz 2014. godine, u Srbiji ima oko 191.000 tzv. inostranih penzionera. Od toga, 45.000 penzija stiže iz Nemačke. Veći broj penzija stiže i iz Hrvatske, Austrije, Švajcarske i Francuske.

Republički fond PIO Srbije takođe uredno isplaćuje nešto više od 50.000 penzija onima koji su radili u Srbiji, a sada žive van granica naše države.

Direktor Sektora za odnose sa javnošću PIO fonda Jelica Timotijević kaže za Večernje novosti da Fond nema evidenciju o penzionerima koji su pravo ostvarili kod inostranih nosilaca obaveznog penzijskog osiguranja. Razlog tome je zato što se rešenja o ino-penzijama dobijaju direktno od zemalja koje ih isplaćuju.

„Podatke imamo samo za države s kojima imamo potpisane sporazume o socijalnom osiguranju. Samo u slučajevima kada korisnik ima deo staža ostvarenog u Srbiji, država isplaćuje deo penzije adekvatno ostvarenom stažu i po zakonima naše zemlje„, objašnjava Jelica Timotijević.

Zemlje sa kojima su potpisani sporazumi

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike zaduženo je za pripremu, zaključivanje i primenu međudržavnih sporazuma o socijalnom osiguranju.

Njih je (do 25. januara 2023.godine) potpisano 33 i to sa: Australijom, Austrijom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Crnom Gorom, Češkom, Danskom, Grčkom, Francuskom, Holandijom, Hrvatskom, Italijom, Kanadom, Kvebekom, Kinom, Kiprom, Libijom, Luksemburgom, Mađarskom, Nemačkom, Norveškom, Panamom, Poljskom, Rumunijom, Rusijom, Severnom Makedonijom, Slovačkom, Slovenijom, Švajcarskom, Švedskom, Turskom i Velikom Britanijom.

Pomoćnik ministra za PIO Zoran Milošević kaže da su u toku pregovori sa još nekoliko zemalja.

„Iniciramo pregovore o potpisivanju sporazuma sa svim zemljama u kojima živi i radi značajan broj naših građana“, objašnjava i dodaje da sa bivšim jugoslovenskim republikama već godinama postoji saradnja i da se isplata penzija realizuje mesečno, u evrima.

Visina inostrane penzije

Na visinu penzije ne bi trebalo da utiče povratak osobe u domovinu. Iznos penzije ne umanjuje se prenošenjem u drugu zemlju, ali se obračunavaju troškovi transfera penzije.

Ne može se očekivati samo isplata minimalne penzije jer je ona specifična mera zaštite socijalnog položaja penzionera i u većini država garantuje se samo dok penzioner živi u okviru njihovih granica. 


Dopuna 7.6.2018: Srbija potpisuje Sporazum o socijalnoj sigurnosti sa Kinom

Dopuna 29.1.2019: Sporazum sa Rusijom ratifikovale obe strane: Ruske penzije od 1. marta 2019. godine

Dopuna 24.1.2019: Ratifikovan je sporazum sa Grčkom: Grčke penzije od 1. marta 2020.

Dopuna 25.1.2023: Potpisan Sporazum o socijalnoj sigurnosti sa Australijom

Tekst je ispravljen/dopunjen 25. januara 2023. godine.

FotografijaMarko Nikolajević za Penzin