Početna Magazin Godine Sporazumi o socijalnom osiguranju sa drugim državama

Sporazumi o socijalnom osiguranju sa drugim državama

Sporazumi o socijalnom osiguranju sa drugim državama

Do danas, Srbija je potpisala 28 međudržavnih sporazuma o socijalnom osiguranju, a u toku su pregovori sa još nekoliko zemalja

Prema podacima Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, u Srbiji imao oko 191.000 tzv. inostranih penzionera. Od toga, 45.000 penzija stiže iz Nemačke, a veći broj ih je i iz Hrvatske, Austrije, Švajcarske i Francuske.

Republički fond PIO Srbije takođe uredno isplaćuje nešto više od 50.000 penzija onima koji su radili u Srbiji, a sada žive van granica naše države.

Direktor Sektora za odnose sa javnošću PIO fonda Jelica Timotijević kaže za Večernje novosti da Fond nema evidenciju o penzionerima koji su pravo ostvarili kod inostranih nosilaca obaveznog penzijskog osiguranja zato što se rešenja o ino-penzijama dobijaju direktno od zemalja koje ih isplaćuju.

“Podatke imamo samo za države s kojima imamo potpisane sporazume o socijalnom osiguranju. Samo u slučajevima kada korisnik ima deo staža ostvarenog u Srbiji, država isplaćuje deo penzije adekvatno ostvarenom stažu i po zakonima naše zemlje“, objašnjava Jelica Timotijević.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike zaduženo je za pripremu, zaključivanje i primenu međudržavnih sporazuma o socijalnom osiguranju. Njih je do danas potpisano 28 i to sa: Austrijom, Belgijom, Bugarskom, Velikom Britanijom, Danskom, Egiptom, Italijom, Libijom, Luksemburgom, Mađarskom, Makedonijom, Nemačkom, Norveškom, Panamom, Poljskom, Rumunijom (samo zdravstveno osiguranje), Slovačkom, BiH, Francuskom, Holandijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Švajcarskom, Švedskom, Slovenijom, Kiprom, Kanadom i Turskom.

Pomoćnik ministra za PIO Zoran Milošević kaže da su u toku pregovori sa još nekoliko zemalja. “Iniciramo pregovore o potpisivanju sporazuma sa svim zemljama u kojima živi i radi značajan broj naših građana”, objašnjava i dodaje da sa bivšim jugoslovenskim republikama već godinama postoji saradnja i da se isplata penzija realizuje mesečno, u evrima.

Na visinu penzije ne bi trebalo da utiče povratak osobe u domovinu. Iznos penzije ne umanjuje se prenošenjem u drugu zemlju, ali se obračunavaju troškovi transfera penzije.

Ne može se očekivati samo isplata minimalne penzije jer je ona specifična mera zaštite socijalnog položaja penzionera i u većini država garantuje se samo dok penzioner živi u okviru njihovih granica. 

Dopuna 22.12.2017: Srbija će potpisati Sporazum o socijalnoj sigurnosti sa Ruskom Federacijom

Dopuna 7.6.2018: Srbija potpisuje Sporazum o socijalnoj sigurnosti sa Kinom