Magazin Godine Srbija

Sporazumi o socijalnom osiguranju sa drugim državama

Do danas, Srbija je potpisala 28 međudržavnih sporazuma o socijalnom osiguranju, a u toku su pregovori sa još nekoliko zemalja

Prema podacima Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, u Srbiji imao oko 191.000 tzv. inostranih penzionera. Od toga, 45.000 penzija stiže iz Nemačke, a veći broj ih je i iz Hrvatske, Austrije, Švajcarske i Francuske.

Republički fond PIO Srbije takođe uredno isplaćuje nešto više od 50.000 penzija onima koji su radili u Srbiji, a sada žive van granica naše države.

Direktor Sektora za odnose sa javnošću PIO fonda Jelica Timotijević kaže za Večernje novosti da Fond nema evidenciju o penzionerima koji su pravo ostvarili kod inostranih nosilaca obaveznog penzijskog osiguranja zato što se rešenja o ino-penzijama dobijaju direktno od zemalja koje ih isplaćuju.

“Podatke imamo samo za države s kojima imamo potpisane sporazume o socijalnom osiguranju. Samo u slučajevima kada korisnik ima deo staža ostvarenog u Srbiji, država isplaćuje deo penzije adekvatno ostvarenom stažu i po zakonima naše zemlje“, objašnjava Jelica Timotijević.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike zaduženo je za pripremu, zaključivanje i primenu međudržavnih sporazuma o socijalnom osiguranju. Njih je do danas potpisano 28 i to sa: Austrijom, Belgijom, Bugarskom, Velikom Britanijom, Danskom, Egiptom, Italijom, Libijom, Luksemburgom, Mađarskom, Makedonijom, Nemačkom, Norveškom, Panamom, Poljskom, Rumunijom (samo zdravstveno osiguranje), Slovačkom, BiH, Francuskom, Holandijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Švajcarskom, Švedskom, Slovenijom, Kiprom, Kanadom i Turskom.

Pomoćnik ministra za PIO Zoran Milošević kaže da su u toku pregovori sa još nekoliko zemalja. “Iniciramo pregovore o potpisivanju sporazuma sa svim zemljama u kojima živi i radi značajan broj naših građana”, objašnjava i dodaje da sa bivšim jugoslovenskim republikama već godinama postoji saradnja i da se isplata penzija realizuje mesečno, u evrima.

Na visinu penzije ne bi trebalo da utiče povratak osobe u domovinu. Iznos penzije ne umanjuje se prenošenjem u drugu zemlju, ali se obračunavaju troškovi transfera penzije.

Ne može se očekivati samo isplata minimalne penzije jer je ona specifična mera zaštite socijalnog položaja penzionera i u većini država garantuje se samo dok penzioner živi u okviru njihovih granica. 

Dopuna 22.12.2017: Srbija će potpisati Sporazum o socijalnoj sigurnosti sa Ruskom Federacijom

Dopuna 7.6.2018: Srbija potpisuje Sporazum o socijalnoj sigurnosti sa Kinom


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
 • Zelimo da putujemo u Kanadu, kod dece i unucadi.
  Dali imamo pravo na zdravstveno osiguranje, po medjudrzavnim sporazumima o socijalnom osiguranju ( a i sa Kandom imamo taj sporazum). Sta je potrebno za to?
  Ja imam 76 godina, supruga 70 godina.
  Hvala na odgovoru.
  Stanoje Zlatanovic, Zajecar

  • Poštovani,
   U ovom tekstu je reč o socijalnom osiguranju, ne o zdravstvenom. Dakle, sporazumi koji su u ovom tekstu navedeni nemaju veze sa tim. Koliko je nama poznato, ako putujete u bilo koju stranu državu, morate uplatiti zdravstveno (što, znamo da je često prilično skupo, naročito za starije). Raspitajte se u vezi sa ovim koliko kod različitih kuća košta jer kažu da su značajne razlike.
   Moramo napomenuti i da smo mi redakcija internet medija i da ne možemo da Vam dajemo bilo kakve savete.
   Uživajte u putu i vremenu koje budete provodili sa decom i unučićima!

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija