USPVLS: Socijalna, a ne predizborna politika

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – USPVLS izdalo je saopštenje za javnost povodom linearne dodele pomoći penzionerima. Ovo udruženje istovremeno obaveštava javnost da mu Fond PIO ne dostavlja podatke koje traže o prihodima po osnovu doprinosa.
Prenosimo Saopštenje USPVLS.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Iako je javnost ukazala na pogrešnu linearnu dodelu pomoći penzionerima, aktuelna vlast nastavlja sa predizbornim prevarama. Sa načinom dodele finansijske pomoći penzionerima ne slažemo se iz više razloga:

  • Odlukama o dodeli pomoći građanima u vreme pandemije izuzeti su građani Srbije koji su mlađi od 18 godina odnosno nisu birači, dok su mlađi od 18 godina bili obuhvaćeni odlukom o dodeli pomoći građanima KiM srpske nacionalnosti.
  • Dodelom finasijske pomoći penzionerima koja je veća od pomoći koja se uplaćuje odstalim građanima podstiče se negodovanje građana na račun penzionera i prikriva bedan iznos najniže penzije i diskriminacija poljoprivrednih penzionera.
  • Novac koji se potroši na uvećanje uz penziju i finansijsku pomoć penzionerima mogao bi da se utroši na podizanje najniže ili garantovane penzije koja nije dovoljna ni za puko preživljavanje preko 600.000 penzionera. Izmenama člana 76. Zakona o PIO postoji ustavna i zakonska mogućnost uvećanja nanjniže ili garantovane penzije penzionerima koji imaju male penzije.
  • Linearnom dodelom finansijske pomoći penzionerima aktuelna vlast, očigledno, vrši korupciju celokupnog penzionerskog biračkog tela prikazujući to u medijima koje kontroliše kao rezultat povećanja BDP.

Obaveštavamo javnost da nam RF PIO, suprotno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ne dostavlja tražene podatke o prihodima po osnovu uplata doprinosa koje osiguranici, odnosno sada zaposleni, uplaćuju. Zbog toga smo Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, uputili žalbu.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije