Smrt prijatelja može narušiti zdravlje

Ožalošćenost nakon smrt voljene osobe može imati ogromne negativne posledice po zdravlje. Međutim, ne pridaje se dovoljno pažnja tome kolike su bol i tuga prijatelja. A i prijatelj je voljena osoba. I smrt prijatelja može narušiti zdravlje.

Gubitak voljene osobe nikada nije lak. Ponekad su potrebne godine da se preboli smrt bračnog partnera, roditelja ili deteta. Ožalošćenost često prate negativne zdravstvene posledice kao što su stres, depresija, nesanica, visok krvni pritisak i problemi sa srcem.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Podsećamo na tekstove:

Međutim, dugotrajna ožalošćenost ne nastaje samo nakon smrti člana porodice. Smrt bliskog prijatelja može uticati na zdravstveno i opšte stanje duha čak do četiri godine, pokazalo je australijsko istraživanje. Istraživači su takođe zaključili da žene osećaju teže posledice nego muškarci.

Australijsko istraživanje

Naučnici sa Univerziteta Sterling i Australijskog nacionalnog univerziteta su proučavali podatke longitudinalnog istraživanja* koje je pratilo 26.515 osoba tokom 14 godina. Od ukupnog broja ispitanika, smrt bliskog prijatelja je doživelo 9.586.

(*Longitudinalno istraživanje – ponovljeno ispitivanje iste pojave ili skupa ispitanika tokom dužeg ili kraćeg vremenskog perioda.)

Naučnici su otkrili niz negativnih posledica koje doživljavaju oni kojima je blizak prijatelj umro. Četiri godina nakon smrti prijatelja, značajno je narušeno kako fizičko tako i psihičko zdravstveno stanje ispitanika.

Dr Liz Forbat sa Univerziteta Sterling, kaže:

„Veći deo prethodnih istraživanja u vezi sa tugom i ožalašćenošću bio je usmeren na smrt bliskog rođaka ili, često, supružnika. Svi znamo da kada životni saputnik, dete ili roditelj umru, ožalošćena osoba će verovatno patiti i osećati se loše još dugo nakon te smrti.“

„Isti stepen ozbiljnosti situacije nije priznat smrti prijatelja koju će mnogi među nama doživeti. Izražen je gubitak zdravlja i opšteg dobrog stanja kod ljudi kojima je prijatelj umro u prethodne četiri godine. Međutim, poslodavci, lekari i društvo ne pridaju posebnu pažnju pružanju podrške ožalošćenim prijateljima.“

Pol i starosna dob –
Razlike u uticaju ožalosšćenosti

Kod žena koje su doživele smrt bliskog prijatelja, dolazi do još izraženijeg pada vitalnosti. One pate od većeg pogoršanja mentalnog zdravlja, otkrili su naučnici.

Zaključak jednog ranijeg istraživanja (Ackerman et al) jeste da žene češće nego muškarci svoje prijatelje doživljavaju kao rod. To bi mogao biti razlog zašto i smrt prijatelja, u proseku gledano, teže preživljavaju nego muškarci.

Naučnici su primetili i razliku među osobama različite starosne dobi kada je ožalošćenost nakon smrti prijatelja u pitanju.

Naime, mlađe osobe često mnogo teže doživljavaju smrt prijatelja, ali su dugoročne posledice često izraženije kod starijih. Starije osobe nakon smrti prijatelja češće doživljavaju izraženu usamljenost.

Podsećamo na tekstove:

Smrt prijatelja – obespravljena ožalošćenost

„Smrt prijatelja predstavlja oblik obespravljene ožalošćenosti – one koja se ne shvata ozbiljno niti joj se pridaje značaj. Znači da ožalošćenost prijatelja možda nije jasno priznata ili izražena, a njen uticaj je minimiziran“, objašnjava dr Forbat.

„Ovo istraživanje dokazuje da je smrt prijatelja važna. Budući da je to univerzalno ljudsko iskustvo, ovi zaključci su primenljivi na međunarodnom nivou. Naše istraživanje sugeriše da postoji potreba da se osigura dostupnost usluga kojima bi se pomoglo ljudima koji su doživeli smrt prijatelja. Treba im pomoći da stvore neophodne mreže podrške.“

Istraživanje Death of a Close Friend: Short and Long-term Impacts on Physical, Psychological and Social Well-being (Smrt bliskog prijatelja – Kratkoročni i dugotrajni uticaji na fizičko, psihološko i socijalno blagostanje) objavljeno je u časopisu Plos One.

Izvori: Plos One, BBC
FotografijaKarim Manjra za Unsplash