Magazin Godine Zdravlje

Pomažu li najnovije metode podmlađivanja?

Dr Sadžej Gupta, dopisnik CNN-a za pitanja medicine, dao je svoje mišljenje o nekim novim metodama podmlađivanja.

Upoznao je grupu 60-godišnjaka koji smatraju da je ubrizgavanje matičnih ćelija budućnost u kozmetici. “Tvrde da je im je zahvaljujući tome kosa sjajnija, mišićna masa povećana, masnoća u telu smanjena, vitalniji su, zategnutija im je koža, ali ja to nisam mogao nezavisno da potvrdim”, kaže.

Izuzev uzimanja kvalitetnog multivitamina i, moguće, ribljeg ulja, dr Gupta kaže da dodaci ishrani nemaju neku vrednost. Nauka tek treba da pronađe efikasni način da prebaci “dobre stvari” iz hrane i da ih pretvori u pilulu ili drugi oblik tako da telo zaista ima dobrobiti od njih. “Nešto se izgubi – ne prebaci se sve. Ono što dobijate uzimajući pilulu nije ni približno onome što inače dobijate iz hrane.” Pored toga, kaže da dodaci ishrani nisu na pravi način regulisani propisima i neki mogu biti i štetni.

Dr Gupta smatra da je jedini dokazani način da se produži životni vek, makar kada su u pitanju životinje,
ograničeni unos kalorija. “Miševi i pacovi koji su bili na redukcionim dijetama, živeli su oko za 35 odsto duže”, kaže dr Gupta objašnjavajući da neki istraživači pretpostavljaju da se ljudsko telo oslobađa supstanci koje izazivaju stres kada se unosi manje kalorija. “Kada sebe lišite dela kalorija, izgleda da telo otpušta neke od ovih supstanci i čini se da vas to štiti od stresa”, dodaje.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija