Početna Magazin Godine Uspešno podmlađivanje mitohondrija – Novi važan korak ka zaustavljanju starenja

Uspešno podmlađivanje mitohondrija – Novi važan korak ka zaustavljanju starenja

Uspešno podmlađivanje mitohondrija – Novi važan korak ka zaustavljanju starenja

Naučnici iz Kalifornije pronašli su metod kojim mogu da otklone ćelijska oštećenja koja uzrokuju proces starenja i koja se nagomilavaju kako se približavamo poznim godinama. Rešenje može da uspori ili čak povrati na početak glavni uzrok starenja, a može i pomoći obolelim od Parkinsonove bolesti.

U suštini, naučnici su uspeli da pronađu nov način da uklone mutiranu DNK iz mitohondrija, malenih organela koje proizvode veći deo hemijske energije unutar ćelije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Svaka ćelija u našem organizmu ima stotine hiljada mitohondrija i svaka od njih nosi sopstveni mali cirkularni DNK genom – nazvan mtDNK (mitohondrijalna DNK). Proizvodi ovih organela su od suštinske važnosti za proizvodnju energije u ćelijama.

Ali, mitohondrijalna DNK ima ograničenu sposobnost samooporavka pa se u istoj ćeliji često nalaze i zdrave i oštećene mitohondrije – stanje poznato kao heteroplasmija.

Kako starimo tako se povećava broj mutirane mitohondrijalne DNK. Kada se pređe kritični prag njihovog broja, ćelija umire ili postaje nefunkcionalna.

Ovo nagomilavanje mutirane mitohondrijalne DNK smatra se glavnim razlogom starenja, ali i uzrokom pojave degenerativnih bolesti kao što su Alchajmer, Parkinson, sarkopenija, itd.

Dodatni problem jeste u tome što se ovaj proces odumiranja ćelija odvija u ključnim delovima organizma – u tkivima od naročite važnosti kao što su neuroni i mišići.

Naučnici su pravili eksperiment sa običnom voćnom mušicom koja je imala oštećenja mitohondrijalne DNK. Primenili su postupak mitofagije (proces u kome se ćelije razbijaju da bi se uklonile disfunkcionalne mitohondrije) i uspeli su drastično da smanje broj mutacija u ćelijama mišića.

– Smanjenje koje smo zabeležili može potpuno da ukloni sve metaboličke defekte u ovim ćelijama, podmlađujući ih i vraćajući u stanje u kome proizvode energiju – priča jedan od učesnika istraživanja, prenosi EurekAlert.