Magazin Godine Srbija

RFZO: Zamena zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja (KZO) – Do kraja 2016!

Republički fond za zdravstveno osiguranje započeo je zamenu zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja (KZO) i do sada je u okviru Pilot projekta u Valjevu izvršena zamena za više od dve hiljade osiguranih lica i u Republičkom fondu za više od tri hiljade zaposlenih i članova njihovih porodica.

Zahtev za izdavanje zdravstvenih kartica, odnosno zamenu postojećih zdravstvenih knjižica, podnosi se nadležnoj filijali/ispostavi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

A kako digitalna unapređenja teku u Srbiji? Analognim obilaskom šaltera od strane građana... Na slici iznad je komentar jedne čitateljke Penzina koja je sa nama rešila da podeli svoju rezigniranost procesom...
A kako digitalna unapređenja teku u Srbiji? Analognim obilaskom šaltera od strane građana… Na slici iznad je komentar jedne čitateljke Penzina koja je sa nama rešila da podeli svoju rezigniranost procesom…

Dokumentacija koju je potrebno priložiti, slična je kao i za izdavanje zdravstvene knjižice:

osiguranik podnosi zahtev za izdavanje nove kartice zdravstvenog osiguranja na posebnom obrascu koji dobija u nadležnoj filijali/ispostavi i potpisuje ga, čime potvrđuje ispravnost i tačnost podataka. Nakon toga filijala/ispostava šalje zahtev za izradu nove KZO.

Trenutno je u toku proizvodnja i personalizacija kartice zdravstvenog osiguranja za 150.000 korisnika novčane socijalne pomoći i korisnika na smeštaju u ustanovama socijalne zaštite, kao i lica u hraniteljskim porodicama. Za pomenute kategorije stanovništa sredstva su obezbeđena donacijom od strane Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca.

Podsećamo, u julu 2013. godine na sastanku predstavnika Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO), ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Tatjane Babić i domaćina sastanka, zaštitnika građana Saše Jankovića, jednoglasno je zaključeno da elektronske zdravstvene knjižice neće biti obavezne i da građani neće morati da menjaju stare papirne za nove plastične zdravstvene legitimacije (zvanično saopštenje ovim povodom od 23. jula 2013. godine).

Ukoliko osiguranik poseduje zdravstvenu knjižicu, ista će mu važiti dok mu se ne uruči nova KZO.

Znate li da je uskoro obavezna i zamena vozačke dozvole?

Vozačka dozvola "B kategorije" (lice): zamagljeni su lični podaci, podaci o SUP-u koji je izdao, fotografija vozača - Obavezna zamena starih do 10. juna 2017.
Vozačka dozvola “B kategorije” (lice): zamagljeni su lični podaci, podaci o SUP-u koji je izdao, fotografija vozača – Obavezna zamena starih do 10. juna 2017. – kliknite za više informacija ovde!

Ukoliko osiguranik ne poseduje zdravstvenu knjižicu, odnosno novu KZO, a ima pravo na overenu ispravu zdravstvenog osiguranja, izdaje mu se potvrda koja važi sve do uručivanja nove kartice zdravstvenog osiguranja, a najdalje mesec dana od dana podnošenja zahteva za KZO.

Nova plastična lična karta obavezna je za sve građane do kraja 2016. godine (obavezna zamena ličnih karti starijih od juna 2011. godine - na slici zadnja strana lične karte sa otiskom prsta, čipom i podacima)
Nova plastična lična karta obavezna je za sve građane do kraja 2016. godine (obavezna zamena ličnih karti starijih od juna 2011. godine – na slici zadnja strana lične karte sa otiskom prsta, čipom i podacima) – pročitajte ovde više o zameni lične karte

Na postavljeno pitanje da li nove zdravstvene kartice moraju da uzimaju i oni koji imaju “trajnu zdravstvenu knjižicu” i koji im je rok za to, Penzin je u RFZO dobio sledeći odgovor:

Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisana je zamena zdravstvenih knjižica za sve kategorije osiguranika, uključujući i penzionere, zaključno sa 31. decembrom 2016. godine.

Procedura za zamenu kartice zdravstvenog osiguranja je ista i ukoliko firma, odnosno obveznik uplate doprinosa, hoće da izvrši zamenu zdravstvenih knjižica za svoje zaposlene radnike, zahtev se podnosi od strane poslodavca ili ovlašćenog lica firme koje preuzima izrađene KZO.

Kartica zdravstvenog osiguranja - KZO (prednja strana)
Kartica zdravstvenog osiguranja – KZO (prednja strana)

Fizička i pravna lica koja podnose zahtev za izdavanje zdravstvene kartice treba da uplate sredstva u visini od 400,00 dinara.

Građani koji se opredele za dostavu zdravstvene kartice na odabranu adresu, uplaćuju iznos od 469 dinara za jednu zdravstvenu karticu (novina od novembra 2016)

RFZO Novi Beograd, oktobar 2016
RFZO Novi Beograd, oktobar 2016

Ukoliko želite da izbegnete redove, od 10. novembra 2016.  godine omogućeno je da se kartica zdravstvenog osiguranja naruči elektronskim putem, preko portala eUprava. Više informacija o tome možete naći na linku ovde.


Za starije Beograđane koji nemaju mogućnost da sami naruče KZO putem interneta, a želeli bi, na tri mesta u gradu studenti FON-a završavaju to umesto njih:

 • Klub za stare “Stari grad I”, Solunska 14, 2920-294
 • Klub za stare “Dr Mihailo Stupar II”, Dr Ivana Ribara 8, 3189-718
 • Klub za stare “Čukarica I”, Milana Jovanovića 8, 2510-212

Više informacija o načinu podnošenja zahteva, kao i o prednostima primene kartice zdravstvenog osiguranja možete videte na linku eKartica RFZO (KZO), gde se navodi:

O kartici zdravstvenog osiguranja – KZO

Uvođenje zdravstvenih kartica (KZO) onemogućiće zloupotrebe, tj. falsifikovanje isprave. Takođe, sigurnosni sistemi KZO obezbeđuju visoku zaštitu administrativnih podataka na čipu.

Kartica zdravstvenog osiguranja - KZO (zadnja strana, revers)
Kartica zdravstvenog osiguranja – KZO (zadnja strana, revers)

KZO značajno olakšava proces overe KZO, bez potrebe da se overa vrši odlaskom u filijalu/ispostavu RFZO, kao što je to slučaj danas.

Promene ličnih podataka o osiguraniku (promena adrese prebivališta, promene podataka o poslodavcu, izmena osnova osiguranja …) obavljaće se učitavanjem novih podataka na čip kartice, bez promene same isprave, odnosno dosadašnjeg izdavanja nove zdravstvene knjižice. Sada, svaka izmena podataka na zdravstvenoj knjižici podrazumevazamenu zdravstvene knjižice, što za RFZO predstavlja trošak.

pohvala-penzin-fejzbuk-komentar-citaoci
Komentar čitateljke Penzina na našoj Fejzbuk stranici – klik ovde!

KZO omogućuje uspostavljanje sigurnih i efikasnih elektronskih servisa u RFZO. Za početak biće pojednostavljena provera datuma overe KZO od strane osiguranika i zdravstvenih ustanova korišćenjem elektronskih servisa.KZO obezbeđuje infrastrukturu za siguran pristup servisima koje će zdravstvene ustanove moći da uspostave (zakazivanje pregleda od kuće, elektronsko upućivanje pacijenata iz jedne u drugu zdravstvenu ustanovu, itd).

Na Penzinovoj stranici na Fejzbuku možete saznati, komentarisati, pitati i druge čitaoce :)
Na Penzinovoj stranici na Fejzbuku možete saznati, komentarisati, pitati i druge čitaoce :)

Za sva pitanja u vezi sa karticom zdravstvenog osiguranja na raspolaganju vam je e-mail adresa kzo@rfzo.rs.

Napomena – kako javlja jedan čitalac Penzina:

 • overa i zamena zdravstvenih knjižica preseljena je u Bulevar kralja Aleksandra broj 70 – preko puta Pravnog fakulteta
 • ispravka podataka (adresa i sl) na zdravstvenim knjižicama obavlja se u PIO u Nemanjinoj

OVAKO izgleda koverta i njen sadržaj sa novom zdravstvenom knjižicom (FOTO)

penzin-fejzbuk-naslovna-slajder


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

71 Comments

Click here to post a comment
 • Više od 18 meseci sam u penziji, a uredno sam promenio i adresu stanovanja, ipak je neko u moje ime podneo zahtev za elektronsku knjižicu. Sada me šalju u drugi grad da je podignem praveći mi tako troškove i druge probleme. Ovo je stvarno prevršilo svaku meru.
  Toliko javašluka i lopovluka, a stalno propovedaju o nekakvoj borbi protiv lopova i korupcije. Dno dna .

  • Tihomira u Novom Sadu ta opcija elektronskim putem za sada ne postoji.To nije odgovor na vaše pitanje samo komentar.Odgovor koji ćete dobiti znate i sami.

 • Svi penzionri si na budzezu,njima treba omoguciti da sa starom knjizicom izvrse zamenu za tu famoznu karticu.

 • da li lica sa invaliditetom placaju karticu,sobzirom da imam dokumenat socijalnog da sam oslobodjen placanja participacija i lekova

  • Poštovani,
   Pokušaćemo da dobijemo informaciju od nadležne službe RFZO-a, pa ćemo Vam ostaviti komentar.

  • Poštovani,
   Troškova za izdavanje kartice zdravstvenog osiguranja oslobođena su sledeća lica:
   novorođenčad,
   deca sa posebnim potrebama,
   žrtve porodičnog nasilja,
   kao i osiguranici koji poseduju rešenje da su korisnici socijalne pomoći.

 • “Podsećamo, u julu 2013. godine na sastanku predstavnika Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO), ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Tatjane Babić i domaćina sastanka, zaštitnika građana Saše Jankovića, jednoglasno je zaključeno da elektronske zdravstvene knjižice neće biti obavezne i da građani neće morati da menjaju stare papirne za nove plastične zdravstvene legitimacije (zvanično saopštenje ovim povodom od 23. jula 2013. godine).
  Ukoliko osiguranik poseduje zdravstvenu knjižicu, ista će mu važiti dok mu se ne uruči nova KZO.”

  Питање:
  Ја сам пензионер и имам стару здравствену књижицу. У складу са наведеном информацијом, да ли сам ја ослобођен обавезе испуњавања захтева за нову ЗК, односно да ли ја само чекам да ми се “уручи нова КЗО”?

 • Ukoliko se menja adresa stanovanja, da li se mora licno otici u RFZO ili moze se podneti zahtev putem emaila?

  • Nažalost, šta god da Vam kažemo mi, ili zakon i pravilnici, jedino Vam može pomoći praksa. Tako da najbolje da pitate njih šta je najbolje. Veoma je čest slučaj da i ministri pričaju o mejlovima, a tamo sa druge strane ne sedi niko ko ih čita, ili ume da ih čita.

 • Kako da popunim polje poziv na broj na uplatnici za izradu nove elektr. zdravst. knjizice ako zivim na teritoriji Novog Sada.Nemogu da procitam na sajtu polje se nevidi dobro.

 • Bravo.Bila sam prisutna kada je pacijent došao sa novom knjizicom.
  Opsti haos.
  Sestre nisu znale sta da mu kazu.
  Obzirom da je doticni bio prilično raspolozen za raspravu i spominjanje ministara sve je proslo uobicajeno.
  Bice to povuci potegni.

  • Ja sam nezaposlen,osiguran preko supruge,dobijem novu xdr.knjizicu,odem kod lekara,sestre traze staru knjizicu uz komentar da cuvam staru jer na novim nema broj kartona.cCemu onda nova knjizica?

 • Kada je sestra na salteru zdravstvene ustanove ukucala moj LBO rekla mi je da je moja zdr knjizica nevazeca i da kontaktiramj firmu. U firmu su stigle zdravstvene kartice.LBO je isti Sta ja treba da radim ikome da se obratim jer moram da zakazem pregled?

 • Dobar dan, bila sam neki dan da zamenim svoju staru zdravstvenu knjizicu sa novom. Medjitim, sluzbenik na salteru mi je dao neki papir da overim u firmi i rekao mi je da sve ostale informacije vidim na sajtu rzfo. Mene koci to sa placanjem, na koji broj da uplatim, da li neko moze da mi pomogne. Hvala unapred.

  • Poštovana, mi smo napisali uvodne informacije, za detalje najbolje da vidite u RFZO, i na kontakte koje smo dali u tekstu, a prema njihovoj preporuci (mejl adresa).

 • I kako da moja majka, koja ima 84 godine stoji u redu nekoliko sati, kad jedva i hoda, i kako da i ja odstojim u tom redu (ako to uopste i mogu umesto nje da uradim), jer imam i ja problema s kicmom, i ne mogu da stojim??? Zar u vreme digitalizacije nije mogao da se napravi elektronski obrazac, pa da se nova knjizica elektronski dostavi ljudima na kucnu adresu? Pa svakako postoje podaci o svakome u MUP-u,i mogu se uporediti, da se ne napravi greska…Da li je neko otisao do neke filijale i video stotine starih ljudi, kako od rane zore cekaju napolju u redu? I opet se vracam na pitanje, sta ako ne moze da odstoji u tom redu?? Nece se leciti??

 • Zanima me kad budem menjala kartonsku knjizicu, koji model pisem i poziv na broj, s obzirom da sam prijavljna na Zvezdrari i knjizicu sam izvadila u Filijali u Bulevaru kralja Aleksandra 70, a zdravstveni karton sam otvorila na Savskom Vencu?

 • Moj tata ima 84 god. i ima trajnu ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu i slep je. Da li mora menjati i on zdravstvenu knjižicu a pošto ima i staru ličnu kartu a ne čipovanu da li kartica iziskuje i promenu lične karte?

 • E znate sta je najstrasnije,bivsi muz izvadi detetu zdravstvenu knjizicu,sa pogresnom adresom tj adresa prebivalistra deteta upisana Lazarevac,a dete se vodi u Valjevu.I sta ja sad da radim i kome da se obratim?

  • RFZO u Valjevu? Pa da Vas oni upute dalje? Zaista, mi ne mozemo da Vam odgovorimo na to pitanje. Morate se obratiti nadleznima, a to je, u ovom slucaju RFZO. Imate i njihov mejl za pitanja, naveden u ovom tekstu, tekstu na koji ste ostavili komentar.

 • Postovani
  imam informaciju da se zdravstvene knjizice nece zameniti zaposlenim u preduzecu ako nisu placeni doprinosi,interesuje me da li je ta informacija tacna

  • Poštovana,
   Koliko je nama poznato, ako preduzeće ne plaća doprinose, onda zaposlenima ne može da overi knjižicu. Ne vidimo zašto bi onda dozvoljavali da se izda KZO ako doprinosi nisu plaćeni. KZO je novi, elektronski oblik isprave kojom se dokazuje da osoba ima zdravstveno osiguranje. Ako preduzeće ne plaća doprinos za zdravstveno, znači i da zaposleni nije zdravstveno osiguran kod RFZO. Ovo mi po logici stvari. Možda i grešimo.

   • Pravo na zdravstveno osiguranje je osnovno pravo svih gradjana Srbije. Nije duznost gradjana vec drzave da omoguci gradjanima da koriste svoje pravo. Nas gradjane uopste ne bi trebalo da interesuje kako ce organi organizovati formalnosti oko koriscenja nasih prava i nikakve overe ne bi trebalo da nas ometaju da dobijemo lekarsku pomoc. Svi podaci o nama postoje, ako su rekli da nam trebaju kartice zasto nam ih ne posalju besplatno na kucnu adresu i to bez ikakvih popunjavanja zahteva. Kako recimo korisnik socijalne pomoci koji je bolestan i ne moze da hoda da dobije karticu jer preko e-uprave se dobija uputstvo za uplatu 469 din za karticu i dostavu a socijalni slucajevi ne placaju. Da li i po kom osnovu neko koristi zdravstvenu zastitu PIO i SIZ bolje znaju od gradjana jer njima stizu podaci a ne nama gradjanima koji treba nesto da dokazujemo, a i zasto uopste treba da dokazujemo kada nam je pravo garantovano. Gde je tri miliona informatora koje je trebalo da dobijemo na kucnu adresu da bi se informisali na koji nacin mozemo da koristimo svoje zagarantovano pravo na zdravstvenu zastitu? Bilo je logicno da je svako od nas dobio i karticu i taj informator na kucnu adresu potpuno besplatno. Sramota je da se hvale o donaciji kartica za odredjene kategorije kada se te kartice u drugim zemljama i to mnogo bogatijim daju svima besplatno. Niko ne bi smeo da nam uskrati ili naplati koriscenje nasih osnovnih prava na zdravstvenu zastitu zbog imanja ili nemanja kartice.

 • Zivim u inostranstvu ali imam penziju u Srbiji, zdravstvenu knjizicu i racun u banci. Ako popunim elektronski obrazac i izvrsim uplatu sa racuna u Srbiji, kako mogu dobiti novu zdravstvenu karticu-zdravstvenu knjizicu posto nisam u Srbiji? Da li moze neko da podigne karticu u moje ime ili moze jednostavno na adresu sestre ili rodjake da se posalje? Unapred hvala na odgovoru.

 • Postovani,
  mozete li mi pojasniti da li u kategoriju socijalne pomoci spadaju i korisnici tudje nege i pomoci?Pitam jer sam bio ubedjen da je deciji dodatak jedan od vidova socijalne pomoci,tako da nisam nacisto u koju kategoriju svrstavaju tudju negu i pomoc.
  Hvala

  • Tuđa nega i pomoć nije deo socijalne pomoći koliko mi razumemo? To jest, dobija se prema zdravstvenom a ne prema materijalnom stanju?

   • Ukoliko je nas zadovoljno Vasim odgovorima.Niko se nece usuditi da napise.Sve se svodi pitajte RFZO.Lepo napisete njihov mejl ja bar znam to zahvaljujući Vama.
    Inače rado čitam sve sto objavite.Pozdrav.

    • Da imamo mogućnosti da ispitamo sve do detalja to bismo i uradili. Ovako, možemo samo da damo osnovne informacije svima, uključujući i mejl RFZO koji piše iznad u tekstu, i onda da svako kome ovo nije dovoljno kontaktira direktno njih. Njih plaćamo svi da se time bave, i da oni to rade kako treba, mi o tome ne bismo morali ni da pišemo već da se bavimo nečim drugim :)
     Hvala na čitanju!

 • Poštovani,

  Moja majka je uplatila uplatnicom novac za novu elektronsku zdravstvenu knjizicu pre nego što je počelo zakazivanje putem portala e uprava.

  Sad me zanima da li mogu da izvršim naručivanje preko portala ili mora da se ide u filijalu?

  Pozdrav,

  • Poštovani,
   To morate pitati RFZO. Kao što se navodi u tekstu na koji ste ostavili komentar: “Za sva pitanja u vezi sa karticom zdravstvenog osiguranja na raspolaganju vam je e-mail adresa kzo@rfzo.rs.”
   Pozdrav

 • Poštovani,

  Podneo sam zahtev za novu zdravstvenu knjižicu, za mene i za mog oca.
  Sve sam to odradio preko interneta, proces je u toku, znači treba da mi stignu dve knjižice! Ali, imam jedan problem, moja zdravstvena knjižica stara (trenutna), nije overena skoro tri godine. Podatke za LBO sam morao da kucam sa nje, jel?! Zanima me, da li sam pogrešno to uradio, da li će mi uopšte biti urađena nova knjizica?!
  S obzirom da je meni u staroj navedeno da sam osiguran preko oca, koji je penzioner, jer sam tada bio redovan student! Sada sam vec dve godine na birou i nisam redovan student! Da li sam onda uopšte trebao na taj način da poručim svoju knjižicu?! U stvari, da li sam ja trebao ovu kartonsku prvo da overim, da nesto sa njom rešim, ili to nema nikakve veze?! Hvala unapred na odgovoru.
  Pozdrav.

  • Poštovani, Sačekajte da vidite šta ćete dobiti na dokumentu pa posle vidite šta treba da se menja. Ili pišite RFZO-u na kontakt naveden u tekstu.

 • postovanje hteo bih da podnesem zahtev za zamenu zdravstvene knjizice mailom na koji nacin da to uradim

 • Ima li neko informaciju kako se vrši overa novih kartica? I kako se overavaju kartice za novozaposlene?

  Hvala.

 • Kako overiti novu zdravstvenu knjizicu,koja ima cip na sebi,na istoj se ne moze nista dopisati nalepiti ili bilo sta menjati.
  Zasto RFZO maltretira gradjane i preduzeca da overavaju nove zdravstvene knjizice,kada ima sve podatke o izvrsenim uplatama doprinosa?

 • Poštovani,
  kako može da se izvadi KZO za osobu koja nije u stanju da dođe lično u filijalu RFZO a nedostaje joj bitan deo zdravstvene knjižice sa LBO da bi se to uradilo elektronskim putem – praktično, kao da uopšte nema zdravstvenu knjižicu.
  Da li je tu potrebno neko ovlašćenje?

  • Poštovana,
   Kao što je navedeno u tekstu na koji ste ostavili komentar: “Za sva pitanja u vezi sa karticom zdravstvenog osiguranja na raspolaganju vam je e-mail adresa kzo@rfzo.rs“. One informacije do kojih smo došli, mi smo objavili upravo u ovom članku. Za sve drugo, morate se obratiti nadležnima, u ovom slučaju to je RFZO.

 • Postovani,kako da izvadim novu zdravstvenu knjizicu ako mi stara nije overena? Ni meni ni suprugu nisu overene stare knjizice,a dete ima pravo na lecenje i sa neoverenom ali ne znam kako da izvadim za dete novu knjizicu?

  • Poštovana,
   Mi ne možemo da Vam odgovorimo na tu vrstu pitanja. Morate se obratiti RFZO. U ovom članku imate njihov mejl za pitanja.

 • Postovani,
  Predala sam zahtev za zamenu knjizice polovinom oktobra u RFZO Zemun. Nisam dobila nikakvu potvrdu, samo mi je receno da cu knjizicu dobiti pocetkom decembra. Do sada nisam dobila knjizicu, niti obavestenje da mogu da dodjem po nju. Da li i u 2017.g. mogu da nastavim da koristim staru, trajno overenu knjizicu (penzioner sam od 2014) sve dok ne dobijem novu, s obzirom da nemam ni potvrdu? Da li moram da idem licno da se raspitam da li je nova knjizica gotova ili ce me neko obavestiti po sluzbemoj duznosti?

  • Poštovana,
   Zvanično je objavljeno da će svima koji su predali zahtev do kraja 2016, priznavati važenje knjižica dok se ne pošalje KZO. Ne znamo ništa više da Vam kažemo.

 • U aprilu 2016. kao nezaposleno lice podneo sam zahtev za izdavanje ZK (posto je dugo vremena nisam ni imao) i dobio staru, kartonsku ZK. Na moje pitanje sta je potrebno da dobijem KZO dobio sam odgovor da:
  * za nezaposlena lica:
  – drzava automatski organizuje njihovu izradu
  – bez potrebe podnosenja bilo kakvog zahteva
  – besplatno
  – da ce mi KZO stici u flilijalu verovatno negde posle Nove godine (sada vec uskoro)
  – da ako bas insistiram mogu da podnesem zahtev u to vreme sa uplatom od 600.00 din.

  Posto sam se oslonio na ovu ‘automatizaciju’, sada tek vidim da je ovaj pravilnik mozda promenjen (razlicite informacije od ljudi iz okruzenja koji resavaju svoj status, i informacije sa interneta).
  Tako sam ‘automatski’ upao u cajtnot, u najvece guzve pred istek roka.
  Zato Vas molim, ukoliko ste u mogucnosti, za odgovor na moje pitanje:
  – Da li nezaposlena lica sada ipak moraju da podnesu Zahtev za KZO (sa uplatom od 400.00 din.) ili mogu da se oslonim i dalje na ono obrazlozenje sa pocetka mog komentara?

  • Poštovani, Vaš izbor. Onaj ko daje kartice treba da daje i informacije. Ako njihove nisu pouzdane, tek drugi ne mogu da Vam garantuju ništa.

 • Postovani
  Ako neko nije uspeo da preda zahtev do 31.12.2016 da li ce snositi neke posledice kao novcane kazne?

   • Oduvek sam bio u fazonu “ako ne mozes da pomognes onda nemoj ni da odmazes”.
    Internet mesta za okupljanje su lepa zamisao da se razmene informacije (prave i istinite, koje mogu nekome i da pomognu na bilo kij nacin).
    U redu, iako je Vasa namera bila lepa, Vi nemate te nformacije (vezane za ovu problematiku),
    Ali to nije razlog da dajete ovakve odgovore.
    Mozda je pregrubo, i slobodno mozete da obrisete ovaj moj komentar, razumecu, ali takvo ‘seretsko’ ponasanje s Vase strane nije u redu.
    Ako Vi kao “PenzIn” ne znate odgovor, mozda ga zna neko drugi.
    Svi Vasi odgovori koliko vidim bili su “ne znam, mozda, raspitajte se….”
    Ljudima sa realnim problemima ovo i ne znaci bas mnogo.
    Nekad je bolje i prcutati nego li davati besmislene, beskorisne, “seretske”, pa cak i uvredljive odgovore

    • Jeste li nekad ostavili komentar na Kuriru ili Blicu, i pitali tamo da li mogu da Vam kažu i pojasne koliko je Vama ostalo do penzije, ili kolika će biti penzija, ili šta je potrebno za izdavanje dokumenata? Verovatno niste. A ako jeste, mnogo nas zanima šta su Vam svi oni odgovorili?
     Idite na šaltere RFZO i PIO i postavite pola od ovih naizgled jednostavnih pitanja pa slušajte odgovore. Da li će snositi novčane kazne? Šta da odgovorimo? Kako piše u zakonu? Ali zar nije verovatnije da bar do maja neće trpeti nikakve posledici mnogi i za krupnije stvari jer vlast zna da je narod na ivici a na proleće treba da budu izbori? Šta mislite, šta ima veći uticaj – zakon ili politika? Ili, kakve posledice RFZO ima moralno pravo da primenjuje kada ionako se sistem zdravstva urušava? Došlo bi do bunta ako krenu da glume strogoću… Zato, ako već imate vremena da čitate pitanja i odgovore ovde, umesto dobronamernih komentara, i mi i svi čitaoci više bismo cenili da lepo potražite pravilnike, zakone, da obiđete šaltere i raspitate se, i onda da odgovarate ljudima, ovde ili na Blicu i Kuriru, nama je svejedno. Važno je informacija nađe svoj put.
     P.S. Samo još ostaje nejasno kako ćete da im garantujete da će to da bude tako kako ste im rekli, kako piše u zakonu i teoriji? I koliko će im to pomoći da reše svoje probleme…

     • Upravo tu vrstu uvrede ne bih zeleo da Vam nanesem, poredeci Vas sa “najcitanijim” papirima. Smatram i nadam se da ste bolji od njih. Posto ste ih Vi pomenuli ocigledno to i Vi smatrate. Tako postajemo saglasni u tome.
      Sirenje teme na to kakva nam je politika i zdravstvo je bespotrebno i diskusija SBBKBB je besmislena. Ovde je tema: “Nove ZK (KZO), do odredjenog roka, za razlicite kategorije osiguranika (mislim da nema vise od 5 kategorija). (tacka)”
      Cinjenica je da mnogi imaju specificnu situaciju pa bi da se obrate Vama kao izvoru tacnih informacija. Nije nam zameriti, jer imamo poverenje u Vas.
      Zato od Vas i ocekujemo konstruktivan odgovor. Jedan takav odgovor bi mnogima spasio makar jedno cekanje u radu, koje moze da bude i citav dan.
      Pa zamislite da Aleksandar koji je postavio pitanje cekao nekoliko sati da to pitanje postavi nekom sluzbeniku. Besmisleno, jer ako bi vec sacekao red moze odmah i da preda zahtev
      A zasto Vama postavlja takvo pitanje? Pa verovatno zato sto realno nije u mogucnosti da Zahtev preda u roku. A moguce je da takvih gradjana ima jos (mozda nekoliko, mozda puno, nebitno).
      Zato mislim da realna pitanja ne zasluzuju odgovor sa smeskom na kraju.
      Gradjani od Vas ocekuju (opravdano ili ne) realne odgovore.
      Dolazeci na Vas sajt u potrazi za nekim informacijama stvorio sam sliku da Vi te informacije imate, ili da ste u mogucnosti da lakse dodjete do njih, u smislu da je u Vasem timu osoba koja dobro poznaje trenutnu problematiku.
      Na primer: cuo sam da od 07.12.2016. zahtev za KZO moze da se podnese ujedno prilikom uplate na salterima poste (tacnije u 1661 posti).
      Vas tim bi tu informaciju mogao da proveri a onda korisne informacije i objavite na svom sajtu. Te informacije bi mogle da budu odgovori na sledeca pitanja:
      – Da li je to uopste tacno?
      – mozda spisak Posta u kojima je to moguce (ako nije moguce u svim)
      – Da li zahtev u posti mogu da podnesu sve kategorije osiguranika (i koje)?
      – Da li u Posti mogu da podnesu zahtev lica oslobodjena od placanja Takse?
      – Koja dokumenta su potrebna za odredjene kategorije osiguranika?
      – mozdda jos nekoliko pitanja, treba pretpostaviti sto vise specificnih i razlicitih situacija

      Informacije zlata vredne, a za Vas mali napor.
      Mozda se postavlja pitanje: “A zasto biste Vi to radili i koju korist od toga imate”?
      Na zalost materijalne koristi vreovatno Ne.
      Ali sticanje popuparnosti i kredibiliteta Vaseg sajta svakako Da.
      To treba da Vas razlikuje od gore pomenutih “najprodavanijih” dnevnih papira.

      Molim Vas da ovo moje pisanje shvatite kao dobronamernu kritiku, a ne kao ljutitu reakciju na Vas dosadasnji rad.

     • Možda bi moglo o svemu tome da se razgovara da imate u vidu sve činjenice:
      mali napor – puta 20 pitanja dnevno (na Fejzbuku, u mejlovima, u komentarima) nije više mali napor već sat vremena da odgovaramo najjednostavnije, dva-tri sata ako pretražujemo sajt (umesto čitalaca) da upotpunimo informaciju, 8 sati ako kontaktiramo (lokalne) nadležne službe u ime čitalaca
      bolji od drugih medija – ne mislimo da smo bolji jer su to malo različite priče, mi Penzin sponzorišemo lično vremenom i novcem, a mediji imaju milionske budžete i žive od toga
      Mi bismo voleli da angažujemo dodatne ljude koji bi mogli sve to rade umesto građana, umesto RFZO ili umesto PIO. Ali teško nam je da ubedimo nekog da volontira 8 sati dnevno svim radnim danima i da nam povremeno daje svoj deo novca za angažovanje programera i plaćanje održavanja sajta.

     • A zašto onda ne ukinete mogućnost postavljanja pitanja ili uvedete praksu da uopšte ne odgovarate na postavljena pitanja? Uštedeće vreme i ovac i vama i ljudima koji dolaze na vaš sajt. Pozdrav.

     • Zašto bismo ukinuli tu mogućnost?
      Ne znamo na koji novac ste mislili, a što se vremena utrošenog na postavljanje pitanja tiče, o tome treba da vode računa oni koji pitaju. Da li pitaju na pravom mestu, da li mogu da očekuju da dobiju odgovor od privatnog portala, da li se odgovor na njihovo pitanje već nalazi u tekstu uz koji ostavljaju komentar…
      Što se našeg vremena i novca tiče, mi da smo samo o tome vodili računa, sigurno ne bismo ni pokretali portal koji se bavi socijalnim temama, nego bismo pisali o celulitu na poznatim zadnjicama, i ekstra izgledu novih pevačica. Ili nešto slično.
      Ali hvala Vam na brizi. Važno je da što više nas brine i o drugima, ne samo o sebi.

 • Zamolila bih Vas da mi odgovorite, da li preduzetnik moze da podnese zahtev za novu KZO sa starom zdravstvenom knjizicom koja nije overena a obaveze su izmirene do kraja 2016.godine i da li to isto moze da podnese preko e-Uprave ili u RFZO?

 • Da li oni koji nisu stigli da zamene zdravstvene knjizice do nove godine mogu to sada da ucine?Da li lica koja su nezaposljena I imaju osiguranje preko Biroa za zaposljavanje placaju tih 400 din.?

 • zanimame posto sam od 21.08.2017.u invalidskoj penziji po resenju a do sada sam jos uvek osiguran preko supruge posedujem novu elektronsku karticu.zanima me koja je procedura oko zamene da bih predao za izdavanje invalidske zdravstvene posto sam srcani bolesnik dijabeticar vrsena operacija na srcu trostruki bajpas pa zbog cestih kontrola i lekova.ako se odjavim kod supruge dali cu dobiti nekaku potvrdu posto sigurno cu cekati za drugu par meseci molio bih vas da mi odgovorite pozdrav.

  • Poštovani Boško,
   Mi uvek odgovaramo, ali nemamo uvek traženi odgovor. Baš kao i za Vaše pitanje. Sve u vezi detalja procedure morate pitati direktno RFZO. “Za sva pitanja u vezi sa karticom zdravstvenog osiguranja na raspolaganju vam je e-mail adresa kzo@rfzo.rs” Ono što smo mi znali o ovome, izneli smo u tekstu.

 • u septembru 2017 god. sam u posti predala za zdravstvenu karticu da mi posalju na kucnu adresu u novembru sam proverila preko sajta RFZO da mi je kartica izradjena ali ni do danasnjeg dana je nisam dobila na kucnu adresu a neme am nikakvih informacija o njoj, Pa Vas molim da mi kazete gde mogu da se informisem gde se nalazi moja zdravstvena. Unapred zahvalna

  • Poštovana,
   Morate se obratiti RFZO.
   NB Obrisali smo LBO broj koji ste ostavili u komentaru. Vodite računa gde ostavljate svoje lične podatke. Njih svakako ne treba ostavljati u okviru komentara na sajtovima kao što je Penzin čiji je sadržaj dostupan svima.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija