Magazin Godine Srbija

Obavezna zamena stare vozačke za novu do 10. juna 2017.

Vozačka dozvola "B kategorije" (lice): zamagljeni su lični podaci, podaci o SUP-u koji je izdao, fotografija vozača - Obavezna zamena starih do 10. juna 2017.

Rok za zamenu starih vozačkih dozvola za nove biometrijske je 10. jun 2017. godine (prethodni rok je bio 2014. godine). Posle tog datuma sve “papirne” dozvole moraju biti zamenjene za “plastične” (na slikama). Ovde saznajte šta je sve potrebno za zamenu vozačke dozvole.

Napomena: Ovaj tekst prvi put je objavljen u januaru 2014. godine i tada je bila najavljena obavezna zamena vozačke dozvole do juna 2014. godine. Sada se kao poslednji rok navodi se jun 2017. godine. Produženje roka za 3 godine usvojila je vlada zato što bi preko milion vozača moralo da zameni vozačku u kratkom roku.

Za izdavanje nove vozačke treba pripremiti: 

 • staru vozačku dozvolu
 • važeću ličnu kartu na uvid
 • uplatnice – dokaz o plaćenoj naknadi troškova izdavanja vozačke dozvole
 • fotografije u formatu 50×50 mm
 • info iz 2014 – 1.200 dinara za dozvolu koja će važiti 10 godina za vožnju u Srbiji (nije potpisan sporazum za korišćenje dozvole u inostranstvu).

Važno!!!

Ako je ranija dozvola izdata na period kraći od 10 godina iz zdravstvenih razloga, ili ako zahtev podnosi lice koje je starije od 65 godina života potrebno je priložiti i novo lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima i skupovima vozila one kategorije za koje se zahteva izdavanje vozačke dozvole – uverenje ne sme biti starije od šest meseci!

Nova plastična lična karta obavezna je za sve građane do kraja 2016. godine (obavezna zamena ličnih karti starijih od juna 2011. godine - na slici zadnja strana lične karte sa otiskom prsta, čipom i podacima)
Nova plastična lična karta obavezna je za sve građane do kraja 2016. godine (obavezna zamena ličnih karti starijih od juna 2011. godine – na slici zadnja strana lične karte sa otiskom prsta, čipom i podacima) – pročitajte ovde o zameni lične karte

Takođe, ako je stara vozačka dozvola izdata na 10 godina, ali uz napomenu da je potreban novi lekarski pregled pre izdavanja nove – moraćete ponovo na preglede kod lekara specijalista (vid, sluh, psiholog, neurolog, itd). Ako postoji, ova napomena stoji u policiji, ali je verovatno zabeležena i na samoj vašoj dozvoli.

Uplatnice:

 1. Naknada za troškove izrade vozačke dozvole – 255 dinara
 2. Naknada za izdavanje vozačke dozvole – 621 dinar
 3. Naknada za republičku administrativnu taksu – sa tabele.
Vozačka dozvola "B kategorije" (naličje): zamagljeni su brojevi veozačke - Obavezna zamena starih do 10. juna 2017.
Vozačka dozvola “B kategorije” (naličje): zamagljeni su brojevi veozačke – Obavezna zamena starih do 10. juna 2017.

Kazne za one bez nove dozvole biće do 30.000 dinara, uz zabranu upravljanja vozilom tri meseca. Kazne za vozače kojima dozvola ne važi već šest meseci su od 6.000 do 20.000, plus dva kaznena poena. Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisana je i kazna od 15.000 do 30.000 dinara, i pet kaznenih poena, ukoliko je dozvola nevažeća preko šest meseci.

Kartica zdravstvenog osiguranja - KZO (prednja strana)
Kartica zdravstvenog osiguranja – KZO (prednja strana) – pročitajte ovde više o zameni zdravstvenih knjižica

Vozači čije su dozvole izdate na period kraći od 10 godina moraće da plate još jedan lekarski pregled i uverenje, iako još uvek imaju važeća dokumenta.

Građani sa pravom osećaju da su oštećeni jer ponovo plaćaju nešto što su već platili i prolaze kroz istu, neefikasnu proceduru. Za to vreme od odgovornih ne dobijamo objašnjenje zbog čega je ovakva odluka dobra za nas i zašto se nova dokumenta ne vade po isteku starih?


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

13 Comments

Click here to post a comment
 • Zanima me posto nisam u Srbiji i necu dolaziti do kraja god sta ce biti sa mojoj vozackom dozvolom, rok trajanja je 2018 ali je vozacka dozvola stara. Hvala unapred.

  • Poštovana, obratite se direktno SUP-u, jer i ako postoji neka mogućnost zamrzavanja, ili pravljenja zabeležbe, to morate sa njima dogovoriti.

 • mene zanima da li se procedura razlikuje ako stara dozvola fizicki ne postoji? Moja je nestala sa ukradenim novcanikom. Hvala

  • Poštovana,
   Pretpostavljamo da se razlikuje upravo jer je i navedeno da je staru dozvolu potrebno priložiti. Morate se obratiti nadležnom MUP-u.

 • Poštovani štaje sa onima koi poseduju PSP dozvolu onaje koliko znam trajna. HVALA…

 • Postovanje. Zanima me informacija, sta se desava ako ne zamenimo staru dozvolu do 10. juna 2017, osim sto ona prestaje da vazi? Da li placamo dodatne troskove ako dozvolu menjamo posle 10. juna?

  • Poštovani,
   Mi nemamo informacije o tome. Tekst na koji ste ostavili komentar smo preneli iz medija – da bi skrenuli pažnju svojim čitaocima da vode računa o rokovima.
   Ne bavimo se posebno ovom temom, niti imamo kontakte gde bismo mogli da dobijemo informacije.

 • Da li neko zna strucno da objasni kako se tacno klasifikuje delo za koje ce se teretiti vozac koji bude imao vazecu, ali staru papirnu dozvolu?
  – Meni nije jasno kako neko moze da me kazni ako imam vazeci dokument izdat bas od njih…dozvola mi vazi jos 3 godine i ne zelim da im placam nista pre isteka. Za svaki dokument nam otimaju novac po dva puta jer ih objavljuju ne vazecim pre njihovog istka…

  • Poštovani,
   Mi u redakciji ne znamo da Vam odgovorimo na pitanje, ali smo postavili komentar za slučaj da neko od čitalaca zna.

 • Da li mogu da izvrsim zamenu stare vozacke dozvole za novu na osnovu pasosa (izgubio sam licnu kartu)? Hvala

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija