Magazin Godine Srbija

Od 10. novembra, podnošenje zahteva za kartice zdravstvenog osiguranja moguće preko portala eUprava

Kartica zdravstvenog osiguranja - KZO (prednja strana)

Građani koji do sada nisu podneli zahtev za zamenu stare zdravstvene isprave za novu elektronsku karticu zdravstvenog osiguranja, od četvrtka, 10. novembra 2016. godine imaće mogućnost to da urade i putem Nacionalnog portala eUprava (www.euprava.gov.rs).

Cela procedura je jednostavna i prilagođena korisnicima sa osnovnim poznavanjem rada na računaru. Novom uslugom predviđena je i mogućnost dostave novog dokumenta na adresu na kojoj je podnosilac zahteva prijavljen u bazi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i ta adresa će biti ponuđena kao opcija prilikom popunjavanja zahteva.

Troškovi izrade iznose 400 dinara po jednoj zdravstvenoj kartici, za građane koji žele lično da je preuzmu u nadležnoj filijali RFZO. Građani koji se opredele za dostavu zdravstvene kartice na odabranu adresu, uplaćuju iznos od 469 dinara za jednu zdravstvenu karticu. Ukoliko građani žele da izvrše uslugu i za više članova svoje porodice koji su preko njih osigurani, na jednoj uplatnici će biti iznos za plaćanje za sve članove porodice za koje je podnet zahtev.

Zbog zaštite podataka, RFZO će dostavljati koverat sa karticom posebno za svako lice. Ukoliko prilikom dostave, podnosilac zahteva ne bude na navedenoj adresi, biće mu ostavljeno obaveštenje gde može naknadno da preuzme karticu.

Građani koji su već uplatili iznos takse, a nisu predali zahtev na filijalama RFZO, mogu da ponove zahtev preko Portala i da ponovo i plate, uz izbor da li žele dostavu na odabranu adresu ili ne. Prvobitnu uplatu mogu povratiti standardnom procedurom povraćaja administrativne takse.

„Nova usluga elektronsko podnošenje zahteva za zamenu zdravstvenih knjižica rezultat je zajedničkog rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva zdravlja, Direkcije za elektronsku upravu i Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje i nastala je kao brz i efikasan odgovor na apele građana zbog redova na šalterima. Pošto je ovaj servis namenjen svim građanima, želim da najavim da će od srede studenti Fakulteta organizacionih nauka popunjavati zahteve za najstarije žitelje i na taj način umesto njih završiti proceduru“, izjavila je Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Republički fond za zdravstveno osiguranje poziva građane da nove zdravstvene kartice poruče putem nacionalnog Portala eUprava i podsećaju da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisan krajnji rok za podnošenje zahteva 31. decembar.

Koraci u podnošenju zahteva za zamenu stare zdravstvene knjižice za novu elektronsku karticu zdravstvenog osiguranja :

 1. Idite na veb stranicu: www.euprava.gov.rs
 2. Kliknite na baner na početnoj stranici Portala eUprava. Odaberite filijalu ili ispostavu na osnovu podatka iz stare zdravstvene knjižice;
 3. Popunite elektronski obrazac (obrazac je dostupan i na jezicima manjina). U ovom koraku se možete odlučiti da li želite da novu karticu zdravstvenog osiguranja preuzmete lično, ili da vam bude dostavljena na adresu na kojoj ste prijavljeni u bazi RFZO, odnosno adresu koja je ponuđena kao opcija na ekranu;
 4. Nakon toga, dobićete generisanu uplatnicu; NAPOMENA: uplatu je potrebno izvršiti prema instrukcijama dobijenim preko Portala (broj računa i poziv na broj);
 5. Nakon izvršene uplate, na svom profilu, na Portalu eUprava, možete pratiti status zahteva: kada je proknjižena uplata, kada je RFZO uzeo zahtev u obradu, kao i kada je RFZO izradio karticu zdravstvenog osiguranja.
 6. Kada je kartica izrađena, dobićete informaciju na svom profilu na Portalu eUprava, odnosno putem mejla ili SMS-a (ukoliko ste tu opciju podesili na svom korisničkom nalogu na Portalu eUprava) da možete da je preuzmete, ili da vam je poslata na odabranu adresu.

O celokupnom procesu zamene zdravstvene knjižice čitajte na Penzinu ovde.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

6 Comments

Click here to post a comment
  • Poštovana, postoji problem da se sa jedne mejl adrese naručuje više primeraka. Nismo imali lično iskustvo pa možete pisati RFZO-u kako su to zamislili. Ako nešto saznamo detaljnije javićemo.

 • Preko portala e uprava nije moguće preko iste e mail adrese naručiti zamenu dve zdravstvene knjižice. Ja sam prijavila zamenu sopstvene zdravstvene knjižice, ali nisam uspela da podnesem zahtev i za supruga, takodje penzionera preko moje email adrese. Nije mi jasno zbog čega nijsu omogućili da se sa jedne e mail adrese podnese više zahteva za zamenu zdravstvenih knjižica. Pitanje je na koji način da podnesem i zahtev za supruga, kada sam već podnela sa iste adrese zahtev za sebe?

  • Pretpostavljamo, jedino da iskoristite još nečiju adresu, ili da taj neko naručuje odmah 2 pošto nam se čini da je bilo i tih slučajeva (bar su ljudima skidali sa računa po 800 dinara kao da su naručili 2 kom).

 • Poštovani, kako mogu pomoći nekoj starijoj osobi za podnošenje zahteva za zdravstvene knjižice e_putem,jer mi se cini da to nije moguće.Izgleda da to mogu da uradim samo za sebe i osobe koji imaju osig.preko mene(moje firme).

  • Čini nam se da je tako jer su izgleda ponudili za fizička lica samo ociju 1 mejl = 1 prijava. Morate pitati RFZO ali po nekim našim info, teško…

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija