Magazin Godine Srbija

Zamena stare lične karte obavezna do kraja godine

Nova plastična lična karta obavezna je za sve građane do kraja 2016. godine (obavezna zamena ličnih karti starijih od juna 2011. godine - na slici zadnja strana lične karte sa otiskom prsta, čipom i podacima)

Svi punoletni građani Srbije koji još uvek imaju stare lične karte moraju ih lično zameniti u policijskim upravama i stanicama za nove elektronske do kraja 2016. godine. To znači da im je ostalo još tri i po meseca za zamenu, ali bi bilo dobro da to što pre učine, kako ne bi sačekali poslednje dane i napravili velike gužve i redove, piše Dnevnik.

Zakonom o ličnoj karti (“Sl. glasnik RS”, br. 62/2006 i 36/2011) propisano je da stare lične karte važe do 31.decembra 2016. godine, a važeći Pravilnik o ličnoj karti (“Sl. glasnik RS”, br. 11/2007, 9/2008 i 85/2014) predviđa i uzimanje biometrijskih podataka radi izdavanja takozvanih čipovanih ličnih karata. Lične karte se izrađuju sa rokom važenja od deset godina, a obavezni su da ih imaju svi građani sa napunjenih 16 godina.

Državljani Srbije stariji od 65 godina mogu zahtevati izdavanje lične karte bez ograničenog roka važenja na obrascu koji ne sadrži čip.

nova-licna-karta-zadnja-strana-otisak-prsta-licni-podaci
Zadnja strana nove plastične lične karte sa otiskom prsta, čipom i dodatnim podacima – obavezna zamena do kraja 2016. godine

Prilikom podnošenja zahteva za novu ličnu kartu treba priložiti staru i dokaz o uplaćenim naknadama za obrazac lične karte i troškove izrade lične karte odnosno 928,80 dinara na račun NBS i 226 dinara na račun MUP-a Srbije. Novim odredbama Zakona o opštem upravnom postupku (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2016), građani su oslobođeni obaveze da sami pribavljaju izvode iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu Srbije.

Kartica zdravstvenog osiguranja - KZO (prednja strana)
Kartica zdravstvenog osiguranja – KZO (prednja strana) – više pročitajte ovde

Ipak, moraće kao i do sada, u cilju skraćivanja vremena potrebnog za izradu lične karte, moći i sami da pribave ova dokumenta ukoliko to ne učine odmah. Naime, ukoliko žele da im MUP obezbedi ta dokumenta treba više vremena pa samim tim moraju znatno ranije započeti proceduru zamene lične karte. Ukoliko, pak, dočekaju nekoliko dana pre isteka zakonskog roka, onda moraju sami imati pripremljene izvode i uverenje o državljanstvu.

Zahtev za izradu biometrijske lične karte podnosi se policijskoj upravi.

Vozačka dozvola "B kategorije" (lice): zamagljeni su lični podaci, podaci o SUP-u koji je izdao, fotografija vozača - Obavezna zamena starih do 10. juna 2017.
Vozačka dozvola “B kategorije” (lice): zamagljeni su lični podaci, podaci o SUP-u koji je izdao, fotografija vozača – Obavezna zamena starih do 10. juna 2017 – detalje pročitajte ovde

Stari, teško bolesni ili nepokretni građani neće morati da dolaze u stanicu policije da bi lično podneli zahtev za novu biometrijsku kartu niti da je preuzmu. Oni, a takvi mahom i imaju stare lične karte, mogu preko svojih najbližih obavestiti policijsku upravu ili stanicu nadležnu po mestu prebivališta da ne mogu lično da dođu da izrade novi lični dokument.

Po prijemu ovog obaveštenja ovlašćeni službenik MUP-a dolazi na kućnu adresu, u zdravstvenu ili drugu ustanovu u kojoj građanin boravi. Od njega će primiti zahtev za izdavanje nove lične karte i istovremeno uzeti neophodne biometrijske podatke. Nadležni službenik će takođe doneti ličnu kartu kada bude gotova.

Izvor: Lj. Malešević, Dnevnik


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

39 Comments

Click here to post a comment
 • A kako se fotografisu te starije osobe koje ne mogu da dodju u stanicu milicije? Logicno bi bilo da milicija ima nekoliko pokretnih fotografa koji bi doslu u kucu takve osobe radi fotografisanja

 • Fotograf se angazuje da dodje u kucu i slika osobu 5×5 ne sme se emejati ,2,5 sm od ociju o svom trosku ;zahtev za staru i nepokretnu osobu predaje srodnik u stanici milicije ;milicija dolazi kuci po otiske prstiju ;zahtev se predaje sa slikom i placenom taksom (licno iskustvo) opstina Savski venac -Bgd ;zamena zdravstvene knjizice penzionera ,uplata takse 400.- na jedinstven ziro racun poziv na broj ima svako opstinsko socijalno poseban ;predaje se uplatnica,pokazuje zdravstvena knjizica koju vracaju,kazu dodji stedinom januara (Vojvode Milenka 4 Bgd.) Savski Venac !

 • U svrljigu se vrsi zakazivanje od 0630 do 0700 ali samo za isti dan. A kada dodjes da zakazes, kazu ti da je za danas popunjen broj. E tako se izlazi u susret starijim od 65godina a sve je osmislio nacelnik supa niš. Da li nešto u ovoj drzavi može da bude normalno? Bruka i sramota!

 • Da li starija tesko pokretna osoba treba da bude korisnik kucne nege da bi iz mup-a dosli na kucnu adresu zbog zamene licne karte?

  • To nikako ne može biti uslov, ali je verovatno olakšan postupak ako imate neki dokaz o nepokretnosti. Ali samo primanje nadoknade za kućnu negu ne može biti uslov.

 • Ako moja majka živi u šapcu od 1949 ,završila školu,radila ,otišla u penziju 1997.sad treba da zameni staru trajnu l.k.za novu i nema je nigde upisanu u drž.rep.srbije inače je 1949 došla iz hrvatske.sad joj traže da plati 15000 din da je upišu državljanstvo u čemu je tu problem,ispada da do sada nije postojala a ostvarila je sve u ovom gradu.pomoć molim da mi objasnite tu manipulaciju.hvala unapred.

  • Poštovana,
   Mi smo redakcija internet medija i niti znamo, niti možemo da Vam pomognemo. Nije sasvim ni jasno kako Vaša majka nema državljanstvo, ako ima ličnu kartu. Možda možete da zatražite besplatnu pravnu pomoć, da Vam se ovo objasni.
   Nadamo se da ćete uspeti da nađete odgovor i razrešiti problem sa kojim se sada suočava Vaša majka.
   Pozdrav

  • Postovana Mirjana,
   molio bih vas informaciju da li ste uspeli da resite problem posto sam upravo i ja naisao na istu sitaciju. Majka stara 90 godina, slepa, nepokretna,… Preko Hrvatskog konzulata se ne mogu dobiti papiri ni utvrditi da li je upisana negde u Hrvatskoj. Ovde u policijskim stanicama nece da pricaju bez drzavljanstva.

 • Evo ovako.moga oca nema u knjizi drzavljana a ima licnu kartu i ima pasos. On ima 73 godine. Kada sam otisla do opstine uputili me u sup a tamo me docekao formular i spisak dokumemata neophodnih da ga upisu pa tek posle da idem do opstine. A to su krstenica.vencani list.dokaz da ne zivi a zivi na svojoj adresi. krstenice oba njegova roditelja kao i njihov vencani list kao i njihova drzavljanstva.a ljudi su umrli pre 30 godina i vise a vencali se pre 80 godina ko ce to i gde da nadje.ovo je strasno sta se radi sa starim ljudima. I ako nezna gde i kad su se vencali nista od drzavljanstva.Hoce li neko da mi objasni ovo ?unapred hvala

 • Da li će osoba koja podnese zahtev za promenu lične karte, a nema izvod iz matične knjige rodjenij i državljanstvo kod sebe (pošto postoji ta mogućnost) kasnije platiti i ta dokumenta prilikom podnosenja? Hvala na odgovoru.

 • kako nije sramota drzavu da pljackaju starije osobe ako vec kako pricaju da brinu o njima pa zasto im na jedostavan nacim posalju nove licne karte o trosku drzave nego ih muce da cekaju u redove po 7-8 sati

 • Ja sam u inostrsanstvu i nemogu doci da napravim novu licnu kartu do kraja 2016 godine, znate li mozda dali je problem ako to uradim u 2017 godini?

 • Ovde je problem sto “Penzin” ne zna odgovore na ova nasa pitanja a nigde nema nikakav obavestajni salter. Jedino da vucemo za rukav sluzbenike po hodnicima policije

  • Alternativa je da mi idemo u sve pojedinačne policijske stanice i da pitamo kako su oni to rešili na lokalu, što je nemoguće. Sve i da postoji zvanično objavljeno rešenje, kao što postoji za neke druge stvari, pitanje da li bi lokalne službe to poštovale ili bi napravile neko svoje prilagođeno rešenje, ili bi ignorisale. Nekad lokalne službe rade bolje nego što se od njih traži (policajci samoinicijativno van radnog vremena odlaze na adrese starih), a nekada je nemoguće da ispune ono što im se nametne pored svih ostalih obaveza. Nema odgovora. To je jedini tačan odgovor.

 • Da li moraju da se menjaju nove plastificirane lične karte koje nemaju čip?

 • Da li stare osobe koje imaju papirnatu ličnu kartu na kojoj piše rok važenja “TRAJNO” moraju da podnose zahtev za novu?

  • Jadna je drzava koja ne priznaje svoja ranije izdata dokumenta trajne vaznosti pa penzionere ponovo tera pred saltere. A kad to ostvari onda im izdaje nove licne karte u kojima se sa njima segaci stavljajuci im rok vaznosti koji im dozvoljava da zive cak i 150 godina. Osnovni cilj je penzionerima uzeti jos koji dinar kao da je malo sto su im umanjene penzije. Drzavi nikad nije dosta, a najvaznije je ziveti u strahu jer sutra vam na salteru banke nece dati ni zaradjenu penziju!

 • Ja sam penzioner. Imam ličnu kartu na kojoj piše rok važenja :”TRAJNO”. Da li moram da je menjam za novu?

 • Postovanje,
  Da li stare osobe osamdeset godina treba da vade drzavljanstvo i izvod za zamenu licnih karta,ili je dovoljna samo stara licna karta.

  • Znamo da mnogi to isto pitaju i komentarišu kako im ne treba državljanstvo da glasaju već 25 godina, ali im treba sada. Kako to rešavaju ne znamo. Proverite u lokalnom SUP-u.

  • Moj prvi komentar ovde je bio bas o slikama jer znam da za stare i nepokretne dolaze kuci ali sluzbenog fotografa nemaju i niko ne daje nikakva obavestenja o fotografijama za licne karte kod starih ljudi

 • Majka mi ima 82 godine i težak oblik demancije. Danas smo išli do supa u Ivanjici. Službenica je tražila da potpiše zahtev ja sam rekao da ja potpišem umesto nje.Ona je odgovorila da mora lično gospođa. Majka ne može da komunicata sa okolinom. U to su se uverili u prisutni. Spala je na težinu od 36 kg. Ona više ne poznaje ni rođenog sina. Molom Vas dajte mi neki pravni ili logički savet.
  Sve uplate za dobijanje lične karte su izvršene još u decembru prošle godine.
  Šta da radim?

  • Poštovani, takvi slučajevi najviše zavise od lokalnog osoblja. Bilo je slučajeva da policija posle radnog vremena odlazi kući dobrovoljno kod starih ljudi, ali čuli smo i za ovakve slučajeve. Zovite im nadležne u Čačku i Beogradu u ministarstvu, ili pokušajte nekim neformalnim kanalima to da rešite, bar da Vam daju valjanu informaciju šta treba da radite.

 • Moja mama je rodjena u Ukrajini pre 90 Godina.
  Ima staru licnu kartu izdatu pre 30 Godina.
  Ne daju joj novu jer nema izvod iz maticne knjige rodjenih.
  Sta da se radi ?

  • Poštovani,
   Izvinjavamo se što Vam tek sada odgovaramo – bili smo na jednonedeljnom odmoru.
   Portal Penzin je privatni internet medij i mi nemamo nikakve veze ni sa jednom institucijom, te ne bismo mogli da Vam kažemo kakva je procedura. Nema nikakve logike da osoba koja ima ličnu kartu Srbije i koja je njen državljanin ne može da dobije novu ličnu kartu. Nekada je procedura komplikovanija, ali mora postojati. Koa je procedura u slučaju Vaše majke, morate pitati nadležne.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija