Početna Magazin Godine Dužina životnog veka predvidiva u ranom dobu

Dužina životnog veka predvidiva u ranom dobu

Pomoću mitohondrijskih bleskova možemo da predvidimo dužinu životnog veka na početku zrelog doba, rezultat kineskog istraživanja. Otkrivena i svojevrsna labudova pesma organizma.

Nalazi, koji su 12. februara 2014. godine, objavljeni u časopisu Nature, sugerišu da je životni vek organizma, u većem delu, predvidljiv još u ranim godinama zrelog doba.

„Mitohondrijski bljeskovi imaju neverovatnu moć predviđanja dužine preostalog životnog veka kod životinja“, kaže vođa istraživanja Meng-Ki Dong, genetičarka koja proučava starenje kod jedne vrste crva na Nacionalnom institutu bioloških nauka u Pekingu. „Ima istine u mitohondrijskoj teoriji starenja“.

Mitohondrije su ćelijske organele koje obezbeđuju snagu biljkama, životinjama i svim drugim eukariotskim organizmima. Tokom proizvodnje energije, one proizvode reaktivne molekule kiseonika, kao što su slobodni radikali, koji mogu da uzrokuju stres i oštete mitohondriju. Iako se mitohondrija uništava vremenom, mitohondrijska teorija starenja, prvi put izneta 1972. godine, ostala je kontroverzna i nedokazana.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mitohondrije proizvode reaktivne molekule kiseonika u 10-sekundnim impulsima – mitofleševima – na svakih par minuta. U svom istraživanju, Dong je prvo uporedila mitofleševe dve vrste crva – onih koji žive oko 21 dan i drugih koji žive više od mesec dana. Otkrila je da, kod svih životinja, postoje dva momenta u životu kada se mitofleševi grupišu: jedna eksplozija tokom ranog odraslog doba i druga tokom starenja.

Isprva, očekivala je da će eksplozija koja se javlja kasnije u životu biti presudna. Umesto toga, rana eksplozija je bila ta koja je otkrila vezu između frekvencije fleševa i životnog veka: crvi sa prosečnim životnim vekom od 21 dana imali su češće fleševe tokom ove eskplozije nego njihova dugovečnija braća.

Mitofleševi su se pokazali kao moćan zapis ranih iskustava crva. Npr, crvi koji su bili izloženi toplotnom šoku ili izgladnjivanju imali su obično duže živote, i očekivano, njihovi mitofleševi javljali su se u dužim intervalima. Čak genetski identični crvi koji su imali različite dužine života samo zbog slučajnih događaja pokazali su istu korelaciju između učestalosti mitofleševa i dugovečnosti.

Najupečatljiviji nalaz desio se kada je Dong podstakla povećanje reaktivnih molekula kiseonika kod dugovečnog crva. Ovo je skratilo njegov život i povećalo stopu mitofleševa.

„Ovo je sjajan naučni rad“, kaže Jan Gruber, biogerontolog. On je očekivao da vidi postepen pad mitofleševa tokom vremena i bio je posebno iznenađen eksplozijom koja je nastupila krajem života, nekom vrstom labudove pesme. „Znamo da se mitohondrije gase sa starenjem“, kaže. „Zašto se gase na ovako dramatičan način?“