Magazin Godine Srbija

Protest zbog diskriminacije vojnih penzionera – Beograd, 29. septembar 2015

Zbog kontinuiranog nepoštovanja zakona i odluka Ustavnog suda Republike Srbije, 10 udruženja vojnih penzionera organizuje Protest 29. septembra 2015. godine, u 11 sati na trgu Nikole Pašića u Beogradu. Tokom protesta, i narednih nedelja, biće organizovano i potpisivanje Peticije da se vojnim penzionerima obezbedi Ustavna ravnopravnost i jednakost pred zakonom…

Sadržaj ove objave:

 1. Ukratko o protestu vojnih penzionera
 2. Poziv vojnih penzionera na protest u Beogradu
 3. Spisak organizatora protesta – udruženja vojnih penzionera
 4. Ciljevi i zahtevi protesta vojnih penzionera
 5. Peticija da se vojnim penzionerima obezbedi Ustavna ravnopravnost i jednakost pred zakonom
 6. Najveći problemi vojnih penzionera

Ukratko o protestu vojnih penzionera

Deset udruženja vojnih penzionera, organizovanih u koordinacionom telu, zbog diskriminacije od strane RF PIO, Vlade Srbije i sudova Srbije, pozvalo je vojne penzionere na protest.

Vojni penzioneri su, kao pojedinci i preko svojih udruženja, preduzeli sve zakonom predviđene mere zaštite, ali se zbog opstrukcije sudova, nadležnih ministarstava i Vlade Srbije, njihovi životni problemi ne rešavaju. Zbog toga su prinuđeni da protestom iskažu svoje nezadovoljstvo radom i efikasnošću nadležnih državnih organa.

U okviru protesta planirana je i protestna šetnja.

U toku pripreme protesta biće upućeni dopisi Predsednici Skupštine Srbije, Predsedniku Ustavog suda, Predsedniku Srbije i Predsedniku Vlade Srbije sa zahtevom  da predstavnici vojnih penzionera na dan protesta budu primljeni na razgovor.

Poziv vojnih penzionera na protest u Beogradu

Poštovani vojni penzioneri, korisnici vojnih penzija i građani:

Deset vojnopenzionerskih udruženja pozivaju na Protest protiv diskriminacije, ustavne neravnopravnosti, nezakonitih odluka izvršne i sudske vlasti prema pravima vojnih penzionera.

Nezadovoljni načinom i dinamikom rešavanja vojnopenzionerskih problema, ignorisanjem odluka Ustavnog suda od strane ostalih sudova, Vlade Srbije i RF PIO, nepostupanjem Ustavnog suda po inicijativama za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom načinu isplate penzija,  odlučni smo da istrajemo u zakonitom traženju naših prava, u kom cilju smo sazvali:

protestno okupljanje  za 29. septembar 2015. godine u 11:00 časova, na  Trgu  Nikole Pašića, ispred Doma sindikata.

Pozovite familiju, prijatelje, komšije, poznanike i  dođite na protest!

Protest organizuju:

 • Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS)
 • Udruženje vojnih beskućnika Srbije (UVBS)
 • Udruženje penzionisanih podoficira Srbije (UPPS)
 • Udruženje penzionisanih podoficira Srbije-Gradski odbor Niš (UPPS-GO Niš)
 • Asocijacija penzionisanih pripadnika Vojske Srbije (APPVS)
 • Udruženje penzionisanih vojnih lica Apatin (UPVL Apatin)
 • Udruženje veterana 63. padobranske brigade (UV 63. padbr)
 • Asocijacija vojnih veterana Srbije (AVVS)
 • Udruženje građana SRC Surčin (UG SRC Surčin)
 • i Fejzbuk grupa Vojni penzioneri Srbije.

Na protest su pozvani i svi članovi Udruženja vojnih penzionera (UVPS) kao najvećeg udruženja vojnih penzionera.

Ovaj protest vojnih penzionera podržava Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS), čiji je kolektivni član i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije.

Ujedinjeni možemo mnogo, razjedinjeni malo ili ništa!

Ciljevi protesta vojnih penzionera:

 1. Zaustavljavanje diskriminacije vojnih penzionera.
 2. Upoznavanje Predsednika Vlade Srbije da vojni penzioneri nisu zadovoljni radom Vlade na rešavanju njihovih životnih problema.
 3. Upoznavanje Skupštine Srbije i Predsednika Srbije da Vlada Srbije ne sprovodi odluke Ustavnog suda o usklađivanju penzija.
 4. Dostavljanje zahteva Ustavnom sudu, da u najkraćem roku razmatra inicijative za  ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija.
 5. Obaveštavanje javnosti Srbije da Vlada Srbije i Fond PIO diskriminišu vojne penzionere.

Zahtevi protesta vojnih penzionera:

 1. Prijem predstavnika Vojnih penzionera od strane Predsednika Srbije, predsednika Skupštine Srbije, Predsednika Ustavnog suda Srbije i Predsednikaa Vlade Srbije.
 2. Usklađivanje penzija penzionisanih vojnih lica u skladu sa Odlukama Ustavnog suda, presudama Upravnog suda i Zakonom PIO.

P E T I C I J A

Tokom narednih nedelja biće organizovano i potpisivanje peticije u znak podrške vojnim penzionerima za ostvarivanje njihovih zakonima i Ustavom zagarantovanih prava. Potpisivanje peticije biće omogućeno tokom priprema protesta i na dan protesta, zatim u prostorijama udruženja koja organizuju protest, ali i na karakterističnim punktovima na javnim mestima!

Tekst peticije:

Na osnovu člana 56. Ustava Republike Srbije, dole potpisani građani, podnose i zahtevaju odgovor na Peticiju da se vojnim penzionerima obezbedi Ustavna ravnopravnost i jednakost pred zakonom, a njihove penzije usklade u duhu odluke Ustavnog Suda:

“Na isti način, pod istim uslovima, u istoj visini kao i ostalim penzionerima…”

Član 56. Ustava Republike Srbije
Svako ima pravo da, sam ili zajedno sa drugima, upućuje peticije i druge predloge državnim organima, organizacijama kojima su poverena javna ovlašćenja, organima autonomne pokrajine i organima jedinica lokalne samouprave i da od njih dobije odgovor kada ga traži.
Zbog upućivanja peticija i predloga niko ne može da trpi štetne posledice.
Niko ne može da trpi štetne posledice za stavove iznete u podnetoj peticiji ili predlogu, osim ako je time učinio krivično delo.

vojni-penzioneri-srbija-penzin

Više o vojnim penzionerima na Penzinu:

Najveći problemi vojnih pezionera:

1. Posle  raspada  SFRJ oko 13 hiljada pripadnika JNA je na prostorima republika SFRJ, predalo stanove pre izvlačenja u Srbiju, po nalogu pretpostavljenih odnosno pravnog sledbenika  SFRJ. U ovom trenutku u Srbiji oko 19.500 pripadnika Vojske Srbije nema nikako ili potpuno rešeno stambeno pitanje. Oko 8.500 vojnih penzionera nema rešen stambeni problem adekvatno (imaju stan neadekvatne površine i strukture) a oko 2.500 penzionera su  bez ikakvog stana a stanuju u vrlo lošim uslovima. Ukoliko država problem bude rešavala dosadašnjom dinamikom  beskućnici bi mogli biti rešeni za 20-30 godina a tada većina neće biti živa. Posebno iritiraju izjave političata koji  su u predizbornim kampanjama obećavali rešenje problema za 2-3 godine a deo penzionera, i pored odluka Ustavnog suda, da imaju pravo na naknadu imovine koju su ostavili u bivšim Republikama SFR Jugoslavije.

2. Od 2008. godine vojni penzioneri su diskriminisani je nisu kao ostali penzioneri u Srbiji dobili uvećnje penzija za 11,006 odsto. U međuvremenu oko 30.000 vojnih penzionera je pokrenulo sudske postupke protiv RF PIO i šteta državi, odnosno građanima Srbije, po osnovu kamata i advokatskih troškova iznosi preko 100 milion evra. Sadašnja vlast se izgovara da je problem stvorila prethodna vlast ali od 2012. godine ništa nije učinila da problem reši. Rešavanje problema javnim dugom je protivno Ustavu jer se, problem o kojem se izjašnjava sud, ne može rešavati zakonom o javnom dugu. Aktuelna vlast od decembra 2013. godine stalno najvaljuje “sisitemsko rešenje problema”, što do sada nije izvršeno.

3. Donošenje Zakona o privremenom  načinu isplate penzija, kojim su vojne penzije umanjene od 12 -24%, su zbog predizbornih obećanja, posebno ogorčile vojne penzionere. U ovom trenutku zbog neusklađivanja vojnih penzija od 1. januara 2008. godine i neustavng smanjenja penzija, vojne penzije su manje od 22-35%, tako da preko 80% vojnih penzionera živi na ivici egzistencijeUstavni sud se još uvek nije izjašnjavao o inicijativama za ocenu ustavnosti navedenog zakona i tako omugaćava Vladi Srbije, obmanjivanje ostarelih i bolesnih penzionera o navodnom povećanju penzija.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

7 Comments

Click here to post a comment
 • Ustavni sud ima ključnu ulogu u sprečavanju kršenja osnovnih ljudskih prava, to jest, poštovanje zakona. Po pitanju zakonite isplate vojnih penzija od 01. januara 2008. godine, Ustavni sud je trebao da u prvoj svojoj Odluci konstatuje da je to diskriminacija jedne grupe ljudi – vojnih penzionera u odnosu na sve ostale – penzionere Srbije. On to da uradi nije hteo ili možda nije smeo. I drugo, ne samo u prvoj svojoj Odluci nego u svakoj pozitivno donesenoj odluci morao je da navede član 171. stav 2.Ustva, koja glasi:” Уставни суд својом одлуком уређује начин њеног извршења, када је то потребно ”. A potrebno je, jer RF PIO kaže: ” Nas odluka Ustavnog suda ništa ne obavezuje, niti se odnosi na nas ”. U podnetom Zahtevu Ustavnom sudu treba tražiti da donese Odluku kojom će potvrditi diskriminaciju vojnih penzionera i prema članu 171. stav 2. obavezati RF PIO da sva Rešenja o penzionisanju doneta do kraja 31.12.2007. godine, prevede sa bodova na lične bodove sa vrednošću boda od 9,40 dinara i vrednost opšteg boda na 445,96 dina na dan zatečeno stanja a to je 31. decembar 2007. godine. Sa takvim Rešenje, vojni penzioneri će biti stavljeni u istu pravnu ravan sa svim ostalim penzionerima i neće postojati problem 11,06%. To svi znaju: RF PIO, ministarstvo za rad, ministarstvo finansija, Vlada i kompetno pravosuđe. Ustavni sud ili Vlada to jedino mogu da reše, ostali svojim radom vrše presipanje iz šupljeg u prazno i problem traje osam godina.

  • Tu je tu je nego administratori sajta nisu bili tu. Nešto zabušavaju kao da je još uvek leto a ne da je počela školska godina!

 • Slažem se sa svakom reči koja je ovde navedena i odgovorno tvrdim da su navodi 100% tačni a situacija i život nas vojnih penzionera – podstanara je krajnje kritična! Poslednji čas je da se nešto učini!

 • Poštovani borci
  OVO ŠTA SE RADI SA PENZIONERIMA JE NACIONALNA SRAMOTA.
  SAMO UDRUŽENI IZBORIČEMO NAŠA PRAVAVaš saborac USPS – a MICHEL

  • Hvala na podršci Michael. Mi smo se priključili protestu koji je USPS organizovao 15. aprila i 1. maja o.g.. Pridružite nam se 29.09.15. Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) je formirano i sa USPS aktivno sarađuje. U ta dva udruženja gledam ljude kao iskrene borce za prava penzionera. Potreban je zajednički nastup jer ostala udruženja (ne baš sva ali ih je malo) i njihova rukovodstva tavore i čuvaju svoje fotelje i priklanjaju se političkim partijama i vladajućm strankama. Očigledan primer je PUPS u kojem ima dosta vojnih penzionera Arsenović, Španović, Stojanović… O Krkobabiću i ostalim neću ni da pišem.

 • Bjelivuk Mile
  5. септембар у 23:16 ·
  ЋАЋИНИМ СТОПАМА, ИЛИ?
  Убијало ме сиромаштво у дјетињству, али ме није убило, већ ме је ојачало. Убијало ме пјешачење пет километара до основне школе и оно ме није убило, већ ме је очврснуло. Убијало ме је деветкилометарско пјешачење до гимназије и за дивно чудо оно ме је направило још јачим и отпорнијим. Убијале су ме четири године Војне академије и касније још пет година разног другог школовања, али ме не убише, па чак ни злогласна “вера вариола”, већ од мене направише човјека. Убијале су ме командирске муке, контраобавјештајне акције у земљи и иностранству, у студентском дому и у избјергличком логору, али ме ни то не уби, већ ме направи јачим, храбријим, одлучнијим, пркоснијим. Убијале су ме непроспаване ноћи под кишним небом и шупљим шаторима, у сњежним бунгаловима и засједама, у сталним мјерама повишене борбене готовости, па и онда кад није требало, али је политичарима одговарало, убијали су ме партијским казнама и стављањем пред судове, пријетњама истјеривања из војске, али ме ни то није поколебало ни убило, већ је мој пркос додатно развило. Убијали су ме у рату у земљи и иностранству, паравојске и параполиције, шверцери и ратни профитери, властодршци и њихови полтрони, али ме не убише, већ моју мржњу према свим властодршцима додатно распалише. Убијали су ме на Газели, гурајући ме у Саву само због тога што сам у књизи све моје опсервације о њима изнио, али не знадоше ни то да ураде, а онда побјегоше и с дистанце другог оптужише. Убијају ме и данас отимањем дијела моје пензије, јединог власништва које сам својим знојем зарадио, које од никог нисам насљедио, које ми припада по свим уставним и законским прописима земље у којој сад живим, убија ме неправда и лаж, подлост и пренемагање, дискриминација и омаловажавање, убија ме страх мојих сабораца да се боре за своја права, од којих су многи имали још трновитији професионални пут него ја, убија ме стално понављање властодржаца како ће нам чак повећати пензије, посебно оне које су испод 25.000,00 и с којима се обавезно иде у контејнерско следовање, а с онима изнад те суме се навраћа редовно, док се с онима преко 40.000,00 динара барем једном седмично завири у већ очерупани контејнерски садржај. И тако, што нас не убије, то нас ојача, а ја се извињавам мом покојном ћаћи, коме сам обећао да нећу ићи његовим стопама и цијели живот ћерати правду, али гени су чудо. Ово је само летимичан прелет по мом животу народе мој, по животу без живота, по богатом сиромаштву и сиромашном богатству, ово је само дјелић муке једног од 40.000 војних пензионера и једног од милион пензионера земље Србије, на које се власт устремила као јастреб у ниском лету, вреба, отима, пребацује на сигурно мјесто и закопава, да би својим лешинарима богатство увећала. Не пишем ово зарад литературе, већ зарад оних мојих сапатника које убија иста мука или још гора, којима лешинари долазе с папјерћом на врата и питају их оће ли на протест, а они јадни кажу да неће, јер немају против кога да протестују. И немају, јер тај неко и није НЕКО, јер да је НЕКО не би се понио као НИКО. Ипак, ми ћемо 29.09.2015. у 11.00 на Трг Николе Пашића, а онда даље ДО ПОБЈЕДЕ!

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija