Početna Magazin Godine Vojni penzioneri traže ‘zakonitu isplatu vojnih penzija’

Vojni penzioneri traže ‘zakonitu isplatu vojnih penzija’

Grupa vojnih penzionera je danas, 24. novembra 2014. godine, ispred Ministarstva odbrane, održala jednosatni protest tražeći od Vlade Srbije da zakonski reguliše isplatu njihovih penzija.

Prema rečima Dragoslava Ivanovića, vojnog penzionera iz Beograda, vojni penzioneri su 1. januara 2008. godine postali bivši vojni penzioneri jer su prebačeni u status civilnih penzionera. Tada su, Zakonom o vojsci Srbije, vojni penzioneri iz Ministarstva odbrane prevedeni u nadležnost PIO fonda.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vlada bi trebalo da donese uredbu kojom bi naredila PIO fondu da rešenja po vojnim propisima prevede na rešenja po propisima države Srbije, a to je, prema mišljenju Ivanovića, neizvodljivo i zato su vojni penzioneri u pravnoj praznini. Ivanović kaže da država duguje, za proteklih sedam godina, 50 milijardi dinara za 45 hiljada vojnih penzionera.

Problem je nastao pošto je od 1. januara 2008. do 31. decembra 2011. godine Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika pripao Ministarstvu odbrane na, prema mišljenju vojnih penzionera, nezakonit način, a u tom periodu brigu o njima je trebalo da vodi Ministarstvo za rad. Tada su novčana sredstva za vojne penzije izdvajana posebnom stavkom u budžetu Republike Srbije paralelno sa sredstvima PIO fonda.

Vojni penzioneri su, kako prenosi Tanjug, predali svoj zahtev Vladi Srbije ostavivši rok od 15 dana da se ona izjasni o njemu. Ukoliko se zahtev ne ispuni, spremni su da ponovo organizuju protest.