Početna Magazin Godine Moderne burme i prstenje – glavobolja za hitnu pomoć

Moderne burme i prstenje – glavobolja za hitnu pomoć

Moderne burme i prstenje – glavobolja za hitnu pomoć

Burme i prstenje starijih generacija mahom su napravljeni od žutog, mekog zlata, i u slučaju da moraju hitno da se skinu, hitna pomoć to obavlja rutinski. Ali, kod mlađih generacija popularno je prstenje od medicinskog čelika ili titanijuma, velikog poprečnog preseka, koje lako postaje noćna mora za hitne intervencije.

foto: Andrej Salibi and Andrew N. Morritt/Emergency Medicine Journal

Ako nečega danas imamo to su razni bezbednosni i drugi standardi iza kojih stoje velike osiguravajuće kuće koje pokušavaju da smanje svoje troškove tako što će smanjiti rizike nametanjem sve strožijih standarda i propisa.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, kao što to obično biva, što više pokušavamo da napravimo „idealni, bezbedni, savršeni“ svet usitnjavanjem birokratije, ponekad se čini da nam sve više nedefinisanih sfera ostaje. Ova priča je podsetnik na jedan takav detalj.

Među mladim parovima i u Srbiji „žuto“ zlato nije više popularan izbor za mladenačke burme. Sve češće se koristi „belo“ zlato, ali i savremene alternativne legure kao što su medicinski čelik, ili posebni metali kao što je titanijum.

Ali, šta se dešava u hitnim slučajevima? Radnici u hitnoj pomoći navikli su rutinski da skidaju i seku tradicionalne burme, ali – čime se seče burma od medicinskog čelika ili titanijuma? Nije da je to nemoguć zadatak, ali hitna pomoć nije baš opremljena alatima za mehaničku obradu ovako snažnih metala!

Kada se desio jedan ovakav slučaj u Vinston-Salemu u Novoj Karolini, SAD, upućeno je upozorenje javnosti da je rizik ovakve mode burmi veoma realan, a za kolege koje nalete na sličan problem napisali su i članak za časopis Hitne pomoći – Uklanjanje titanijumskih burmi (Removing a Titanium Wedding Ring).

Sa druge strane, juveliri koji nude ovakve specijalne materijale za burme tvrde da titanijum koji se nalazi u komercijalnoj prodaji zapravo nije snažan kao onaj koji se ugrađuje u avione i svemirske letelice, već da je ovaj titanijum (Ti) u leguri sa aluminijumom (Al) i vanadijumom (V).

Međutim, i ovakva legura je znatno snažnija od zlata i ne može se raskinuti uobičajenim alatkama i tehnikom pa je u pomenutom slučaju hitna pomoć pozvala vatrogasce da donesu makaze koje koriste za presecanje katanaca i lanaca.

Pored toga, nije samo problem u trendu korišćenja modernih materijala za mladenačko prstenje, već je problem i u obliku i veličini burmi. Danas je popularno i da se prave masivnije burme, višestruko većeg poprečnog preseka od tradicionalnih burmi, i to po celom obimu prstena (nekada je čak i „pečatno“ prstenje sa unutrašnje strane ka dlanu imalo relativno mali presek).

U želji da im se ovakvi slučajevi ne ponove, lekari su pravili nekoliko eksperimenata tražeći tehniku koju mogu da preporuče za skidanje titanijumskog prstenja. Zaključili su da je sečenje najbrže sa velikim klještima koja se koriste za sečenje armature. Zvuči možda preterano, ali zapravo nije…

Jer, ma koliko i samo sečenje zahtevalo snažan alat, nije dovoljno samo iseći prsten jer titanijum, i kada je prsten prekinut, ne može tek tako da se razvuče i skine sa prsta, naročito kada je potrebna snaga, i preciznost u radu.

U realnim okolnostima, prsten mora da se skida kada je u samom prstu veliki otok (da ne bi došlo do trajnijeg prekida dotoka krvi i odumiranja tkiva u prstu). A kada se prsten iseče lako dolazi do rasecanja kože oštrim ivicama.

Kod tankog zlatnog prstenja ovo rastezanje kružnice ide relativno lako jer je zlato elastično i mekano, ali titanijum se ne da pa su lekari predložili metodu razvlačenja prstena žičanim pomoćnim „alatom“ (slika na vrhu teksta).

Kako ovaj problem može da se izbegne? Jedino tako što ćete se opredeliti za neka tradicionalnija rešenja. Rizike možete smanjiti i tako što ćete prsten odlagati sa strane svaki put kad obavljate neku fizičku delatnost kod koje može doći do povrede i oticanja prsta. Ali, pomenuti slučaj koji je alarmirao lekare bilo je benigno, malo duže, kupanje u kadi koje je dovelo do otoka prsta.

Takođe, svaki iskusan juvelir će sa nekoliko poteza tradicionalnu burmu moći da proširi jednom kada vam se „prst ugoji“, što će se vrlo verovatno desiti u nekom trenutku života. Titanijumsko i čelično prstenje neće se tek tako prilagoditi vama.