Promene penzijskog osiguranja poljoprivrednika biće „revolucionarne“

Pripremaju se zakonska rešenja u oblasti penzijskog osiguranja poljoprivrednika. Ministar Nedimović je ocenio da će promene penzijskog osiguranja poljoprivrednika „napraviti revoluciju“.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavio je promene penzijskog osiguranja poljoprivrednika govoreći o poljoprivrednim penzijama i velikom dugu poljoprivrednika za penzijsko osiguranje.

Kako prenosi Ekapija, ministar je rekao da se radi na rešavanju ovog problema. Novi pravni okvir definisaće drugačiji sistem uplate doprinosa koji će biti u skladu sa ekonomskom snagom gazdinstva.

„Ne mogu se plaćati isti iznosi za penzijske doprinose ako imate dva hektara ili 200 hektara. Ukoliko budu želeli, poljoprivrednici će moći da uplaćuju i više. Ali minimum koji će plaćati, ako žele penziju, biće pravedan i proračunat tako da ima smisla i ne poručuje mladima da izbegavaju obaveze“, rekao je Nedimović.

Pre nekoliko meseci, ministar Nedimović je objasnio kako je zamišljena buduća uplata doprinosa za penzijsko osiguranje poljoprivrednika.

Postojaće obavezne i neobavezne grupe, preneo je tada N1. U obaveznim grupama moći će da se izabere jedna od šest grupa, objasnio je tada ministar. Visina penzije će zavisiti od toga koliki su doprinosi. Penzije će iznositi od sadašnjih 12.000 dinara pa do 60.000.

Izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede priprema ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa Svetskom bankom.

Ministar Nedimović je tada naveo da od 30 milijardi dinara za isplatu poljoprivrednih penzija, država daje 28 milijardi. Dakle, svega dve milijarde se obezbeđuje iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednka.

Odavno postoji i problem dugova za zdravstveno osiguranje poljoprivrednika i, uglavnom, članova njihovih porodica osiguranih preko njih. Predlog ministarstva poljoprivrede je da se ti dugovi otpišu,“jer ako ta usluga nije korišćena onda šta ima da se naplati“.

Fotografija: (Grivska, Arilje) Milica Spasojevic za Unsplash

Ako ste zainteresovani za problem poljoprivrednih penzija, pročitajte: