Kako zaustaviti starenje (1) – Ojačajte ćelijski oklop

Kako zaustaviti starenje jeste pitanje kojem velik broj današnjih naučnika posvećuje pažnju. Ovo, naravno, zanima svakog od nas. Duboka starost, međutim, nije za svakoga.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ljudi još uvek retko dožive duboku starost u dobrom zdravlju. Zato naučnici istražuju kako dostići što dublju starost bez drastičnog propadanja zdravlja. Nije nemoguće. Sa druge strane, zdravo starenje je nešto što je u interesu celokupnog društva. Jer, kako se često ističe, o bolesnim starim osobama treba neko da brine. Što je duže osoba zdrava, duže je i samostalna.

Iako smo daleko od postizanja mladalačkog zdravlja u 100. godini, sve veći broj istraživanja i naučnih radova daje smernice kako da zaustavimo časovnik i živimo zdrav život u 60-im, 70-im, 80-im, pa i duže.Danas je poznato da postoje geni koji kontrolišu proces starenja. Znamo da možemo da intervenišemo kako bismo usporili proces starenja, čak i kod ljudi. Naše svakodnevno ponašanje koje se tiče zdravlja itekako utiče na starenje.

Starenje se dešava zato što ćelije ljudskog organizma stare tokom vremena, a mehanizmi oporavka u telu gube sposobnost popravljanja ćelija. To vodi ka bolestima od kojih na kraju umiremo. Ali postoje dokazani prirodni načini kako da zaustavimo proces propadanja. Oni ujedno pomažu da se, kako starimo, osećamo dobro u svojoj koži.

Ojačajte oklop koji štiti vaše ćelije

Telomere su zaštitne kapice na krajevima svakog lanca DNK. Najčešće se opisuju kao zaštitni kraj na pertlama. One utiču na brzinu starenja ljudskih ćelija, pa samim tim i čoveka. Kada su telomere isuviše kratke, ćelije prestaju da rade.

Kada su u tom svojevrsnom „zombi“ stanju, ćelije počinju da otpuštaju molekule koji podstiču upalne procese, kao i peptide koji ubrzavaju starenje. Ovo ne dovodi do razvijanje ni jedne određene bolesti, ali omogućava lakše obolevanje od one bolesti koju nosi genetika čoveka ili koju izaziva njegovo okruženje. Istraživanja su pokazala da možemo preokrenuti mnoge aspekte starenja ako uspemo da sprečimo „zombi“ stanje ćelija.

Fizička aktivnost

Jedan od najboljih načina kako da se ojača ćelijski oklop jeste kretanje. Vežbanje stimuliše proizvodnju enzima telomeraze koji pomaže u izgradnji telomera.

U jednom istraživanju u kome je učestvovalo više od 5.800 žena i muškaraca, osobe koje su trčale od 25 do 40 minuta pet dana u nedelji razvile su telomere dužine jednakoj onoj kod osoba koje su, u proseku, devet godina mlađe od njih.

U drugom, manjem istraživanju praćene su gojazne žene. Nakon osam nedelja upražnjavanja aerobnih i vežbi otpora, zabeležen je rast telomera kod svih učesnica.

Pregled nekoliko istraživanja o sportistima starijim od 35 godina (koji su se takmičili u proseku 16 godina) otkrio je da oni imaju duže telomere od vršnjaka koji se nisu bavili sportom.

Meditacija

Vežbanje duha i unutrašnje snage putem meditacije takođe može pomoći u produžavanju telomera. Iznete su naučne pretpostavke da meditacija dovodi do smanjenja upalnih procesa u telu.

U jednom istraživanju Univerziteta Harvard iz 2013. godine, pokazalo se da su učesnici koji su se bavili jednom vrstom meditacije imali znatno duže telomere od onih koji nisu meditirali.

Naučnici sa Kalifornijskog univerziteta Dejvis su zabeležili veću aktivnost telomeraze kod onih ispitanika koji su meditirali tri meseca u odnosu na one koji nisu.