Početna Magazin Godine Profesije koje imaju najveću stopu gojaznosti

Profesije koje imaju najveću stopu gojaznosti

Radna nedelja duža od 40 sati i izloženost neprijateljskom radnom okruženju značajno su povezani sa povećanjem prevalencije gojaznosti. 

U časopisu American Journal of Preventive Medicine objavljena je analiza o rasprostranjenosti gojaznosti među američkim radnicima i o njenoj vezi sa profesionalnim faktorima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Korišćeni su podaci iz sveameričkog testiranja iz 2010. godine kako bi se izračunale stope prevalencije* i pokazatelja prevalencije za gojaznost u odnosu na dužinu radne nedelje, raspored rada, uređenje radnih zadataka, neprijateljsko radno okruženje, nesigurnost zaposlenja, neravnotežu između poslovnog i privatnog života, kao i na granu industrije i zanimanje.

Sveukupno, 27,7 odsto američkih radnika je prema BMI** kriterijumu gojazno. Radna nedelja duža od 40 sati i izloženost neprijateljskom radnom okruženju značajno su povezani sa povećanjem prevalencije gojaznosti.

Nalaz u vezi sa dužinom radnog vremena u toku sedmice u skladu je sa prethodnim istraživanjem u kome je kod muškaraca (ali ne i žena) pokazano da postoji veća verovatnoća da će imati višak telesne mase ako su radili prekovremeno ili ako su promenili radno vreme sa standardnog na produženo.

Što se tiče uticaja neprijateljskog radnog okruženja na gojaznost, moguće da ono, kao i drugi okidači stresa, podstiče povećanje ukupnog unosa kalorija. Takođe, budući da je ovo istraživanje studija preseka, nemoguće je isključiti i obrnutu vezu, tj. da su radnici koji su već bili gojazni možda u većoj meri maltretirani na poslu.

Posao u zdravstvu i socijalnoj službi, javnoj administraciji, u oblastima arhitekture i inženjeringa, kao i u kacelarijskoj i administrativnoj podršci takođe su povezane sa većom stopom gojaznih.

*Prevalenca – ukupan broj obolelih unutar nekog dela populacije u odnosu na celu populaciju u određenom vremenskom trenutku koji se izražava u procentima ili promilima
*
*BMI – Body Mass Index – indeks telesne mase