Početna Magazin Godine Ekonomija Javna služba kao škola (4)

Javna služba kao škola (4)

„Na greškama se uči“, kaže poslovica. Međutim, ova narodna mudrost podrazumeva i da se uči tako što se te greške plate, lično, i direktno. Plaćaju li tako partijski kadrovi?

Javna služba, ne samo da predstavlja važnu stavku u Vašem CV-ju, ona je i svojevrsni nastavak školovanja. Najbrže se uči kroz praksu, ali, i najsporije. Razlog je jednostavan: učenje košta, a učenje kroz praksu košta najviše, jer svaka greška košta.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U privatnom sektoru ne sme se previše rizikovati, pa mladi profesionalci teško dobijaju priliku za samostalan rad i odlučivanje. U javnom sektoru troškovi su, ne samo u Srbiji, „labavija“ kategorija, pa su samim tim dozvoljene i „greške tu-i-tamo“.

Te greške pokrivaju se iz budžeta, javnost retko može i da ih uoči jer političari upravljaju i mehanizmima kontrole svog rada. Jedini koji dobija jeste „mladi partijski kadar“ koji je stekao novo iskustvo kroz projekat koji je društvo koštao nekoliko stotina, hiljada, ili miliona… nečega.

„Na greškama se uči“, kaže poslovica. Međutim, ova narodna mudrost podrazumeva i da se uči tako što se te greške plate, lično, i direktno. Koliko bi vremena detetu trebalo da nauči da igla bode ili ringla peče, ako bi, svaki put kada ih dodirne rukom ubole i opekle roditelje deteta?